Na društvenim mrežama ostavljamo previše informacija o djeci!

Vrijeme je da oduševljenje kćerima i sinovima počnemo izražavati neposredno, razgovorima i gestama

Anne Longfield, engleska je pravobraniteljica za djecu i objavila je izvještaj Tko zna za mene? U njemu na dosad najopsežniji način objašnjava kako tehnološke kompanije prikupljaju podatke o vašoj djeci i koje su potencijalne opasnosti te rabote. U tom dokumentu Longfield naglašava da je alarmantna razina kojom roditelji ostavljaju podatke o svojoj djeci na internetu – kad njihova nasljednica ili nasljednik napuni 18 godina, na društvenim mrežama već će biti 70.000 postova o njima. Slovima, sedamdeset tisuća! Problem su i pametni zvučnici, igračke s wi-fi povezivanjem te aplikacije na pametnim telefonima i tabletima koje koriste djeca. Sve su to izvori curenja podataka.

– Sve ovo moramo zaustaviti što prije jer će s vremenom postati sve veći problem – kaže Anne Longfield.

Zasad se samo može pretpostavljati kako se svi ti podaci koriste. Današnja djeca su u velikoj opasnosti jer imaju najveći digitalni otisak u povijesti, a sa svakom sljedećom generacijom bit će sve gore. Naravno, ne promijeni li se nešto. Ide se toliko daleko da su neka djeca u bazama podataka prije nego što su rođena. Gotovo sve ostavlja trag pa su mnoge buduće majke, nakon prvog šopinga trudničke opreme, počele dobivati oglase na društvenim mrežama za proizvode poput pelena.

Ozbiljne posljedice objave datuma rođenja

Čak i objave na Facebooku u najboljoj namjeri – rođendana vašeg djeteta – mogu voditi do ozbiljnih posljedica. Stručnjaci za sigurnost u banci Barclays misle da ste time utabali put za krađu identiteta. Već su zabilježeni slučajevi da su kriminalci čekali 18. rođendan djeteta čiji su podaci otkriveni na internetu kako bi izradili lažne kreditne kartice i aplicirali za kredite. Barclays navodi da će do 2030. godine pretjerano dijeljene podataka (novi izraz je sharenting) na društvenim mrežama biti ključno u dvije trećine prevara u kojima su žrtve mladi ljudi stariji od 18 godina.

Sve usluge koje registriraju lokaciju poput Snapchata (opcija: lokacija uživo) također nose opasnost, a pametne igračke kao što su Teksta Toucan i My Friend Carla posebna su priča. Funkcioniraju s Bluetoothom, a mikrofoni i zvučnici spajaju se na internet. Prošle godine je izbila velika afera u Velikoj Britaniji kad je otkriven hakerski upad u bazu podataka proizvođača igračaka CloudPets. Policijske istražitelje i javnost zaprepastilo je da CloudPets čuva audio snimke i fotografije milijuna djece.

Djeca tužila roditelje!

Nagađa se koliko daleko doista može ići zloupotreba podataka koje ste ostavili o djeci na društvenim mrežama i drugim platformama. Direktne reklamne kampanje za proizvode prilagođene vašoj djeci samo su dio te priče. Stručnjaci za sigurnost postavljaju nekoliko, zasad hipotetskih, pitanja:

– Što ako rane preferencije, znanja i manjkavosti vašeg djeteta dođu na mrežu i kasnije budu ključni u prihvaćanju ili neprihvaćanju aplikacije za fakultet. Mogu li podaci o njihovom zdravstvenom stanju utjecati na cijenu osiguranja koju će plaćati u budućnosti?

U Velikoj Britaniji zabilježeni su prvi slučajevi da su djeca sudski tužila roditelje za postavljanje fotografija na društvenim mrežama bez njihova pristanka. Možda je to najbolje upozorenje – nama roditeljima! Vrijeme je da i mi oduševljenje kćerima i sinovima počnemo izražavati neposredno, razgovorima i lijepim gestama, a manje postiranjem sadržaja na društvene mreže. Ne bi bilo loše povremeno provjeriti što rade na pametnim telefonima i gdje ostavljaju podatke.