Ovo je nova Škoda Scala: Ozbiljan ulazak u kompaktnu klasu

Napokon je pred nama novi Škodin kompakt, prostran i moderan s elegantnim eksterijerom i interijerom. Volkswagen Golf i Ford Focus dobavaju ozbiljnog konkurenta

Napokon i Škoda ima pravu berlinu u kompaktnoj klasi, a potražit ćete je pod imenom Scala. Dosad je tu bio Rapid kao neka jeftinija varijanta, ali sigurno nije ispunio sva očekivanja Volkswagenovih/Škodinih čelnika. Cijenom je bio skuplji od sličnih proizvoda poput Citroena C-Elyssea ili Peugeota 301, a nije nudio više luksuza. 

Nova Scala pravi je kompakt, ozbiljan automobil uz koji Škoda nudi sve sustave aktivne sigurnosti kao i na Kodiaqu, Karoqu, Superbu ili Ovctaviji. Tu je i opcijska digitalna instrumenta ploča ako ne možete više zamisliti život s analognim instrumentima. Ekran infotainmenta sad je podignut s centralne konzole i za Scalu se može reći da je prvi Škodin model koji napušta klasičnu arhitekturu interijera. Škoda najavljuje najveću navigaciju u klasi.

Izvana Scala izgleda kao avanturist koji se skrasio u obiteljskom životu, odnosno kao koncept Vision RS s jesenskog autoshowa u Parizu – samo bez agresivnih detalja, predimenzioniranih naplataka, prednjih i bočnih spojlera. Tu je prednja maska po uzoru na Superb, a bočne linije i stražnji dio komuniciraju dozu hrabrosti. Na poklopcu vrata prtljažnika nema više logotipa nego je pripadnost izražena razvučenom rječju Škoda. Dužina je 432 cm, a međuosovinski razmak raskošnih 265 cm, što obećava prostranu unutrašnjost. Dokazuje to i 467 litara prtljažnika. 

Svi konvencionalni motori su poznati i kreću se u rasponu od 95 do 150 KS (benzinci 1,0 TSI i 1,5 TSI, dizelaš 1,6 TDI te model na prirodni plin 1,0 G-TEC sa 90 KS). Sve su to Volkswagenovi agregati koji rade u rasponu od Audija do Seata. i ispunjavaju normu Euro 6d-TEMP.

Aktivna sigurnost je na najvišoj razini pa je tu automatsko kočenje u slučaju nužde, sustav upozorenja na izlazk iz voznog traka (oba sustava u serijskoj opremi), upozorenje na vozila u mrtvom kutu sad radi i kao upozorenje na vozila koja žele prestići Scalu (o tome će obavijestiti vozača), tu je adaptivni tempomat i svo ono što inače pronalazite u današnjim modernim automobilima. Drive Mode Selct omogućit će niveliranje ovjesa u dvije opcije Normal i Sport.

Za kraj, do 2025. godine Škoda najavljuje veliku ofenzivu električnih modela. U planovima ih je čak devet.