VIDEO: Kako gori električni automobil? Vatrogasci su Teslu gasili satima!

Za razliku od benzinaca i dizelaša, baterije električnih automobila gore sporije, ali ih je teže ugasiti

U Lake Forestu u Kaliforniji prošle godine izbio je požar na Tesli Modelu X. Vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i velikom brzinom sletio s ceste te udario u garažu jedne obiteljske kuće. Od siline udarca probijena je izolirana kutija u kojoj su litij-ionske baterijske ćelije. Nakon toga izbio je požar i sve je snimljeno te objavljeno – video je trajao 42 sekunde. Međutim, sad se pojavila nova snimka, mnogo duža i deskriptivnija. Ona objašnjava kako doista gore električni automobili, odnosno njihove baterije.

Ovo nije tirada protiv električne mobilnosti, jer bi se nakon teškog sudara možda zapalio i automobil s motorom s unutrašnjom sagorijevanjem (možda i s težim posljedicama za vozača koji je u ovom slučaju samo ozlijeđen nakon sudara), nego pokazatelj što se događa s automobilima poput Tesle kad im se oštete baterije. Vatrogasci koji su radili na slučaju kažu da vatri treba mnogo više vremena da se rasplamsa nego kod benzinaca i dizelaša, a teže se gasi. Na snimci se vidi da je proces gašenja prošao više faza te da je nakon inicijalne, kad je vatra uz mnogo napora ugašena, automobil počeo ispuštati bijeli dim za koji su vatrogasci pomislili da bi mogao biti toksičan.

U izvještaju vatrogasci navode da su Teslu Model X gasili sat vremena, ali onda se veliki crossover opet zapalio. U drugom naletu potrošili su veliku količinu vode da bi zauzdali plamen. Na kraju, par sati kasnije, Model X se opet zapalio na kamionu vučne službe. Za razliku od benzinaca i dizelaša, električni automobili gore sporije, ali ih je teže gasiti.