Zbog e-cigarete u zatvor 10 godina, tetovirajte Budu i hodajte po autocesti – privest će vas!

Pravila ima raznih, neka su pragmatična, neka su čudna, a neka su još čudnija. U jednom francuskom gradu ne smijete šetati slona po plaži

Hodate li razgolićeni u nekim našim gradovima to će vas koštati do 600 eura, a pijano teturanje mogli biste platiti i 700 eura. Međutim, zbog nekih naoko bezazlenih prekršaja u drugim državama mogli biste završiti i u zatvoru. 

UAE: Nemojte psovati u Emiratima
Psovanje i nepristojne geste (uključujući i one online) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se smatraju sramotnim činom, a prekršitelji mogu biti osuđeni i deportirani. E sad, tko zna prepoznaju li u Emiratima naš nevjerojatno bogati raspon psovki i uvreda. Sigurno bi bilo i nekih u koje su uključene i deve, da se prilagodimo lokalnim uvjetima.

Tajland: e-cigarete su zabranjene
U Tajland nemojte nositi svoje e-cigarete. Velika je vjerojatnost da će vam te predmete zaplijeniti, a vi možete dobiti kaznu pa čak i završiti u zatvoru i to do 10 godina. Što muči Tajlanđane? Oni tvrde da e-cigarete mame mlade ljude da počnu pušiti. U Tajlandu se smatra kriminalnim činom i ako stanete na novčanicu na kojoj je slika njihovog kralja. Također je protuzakonito uvrijediti njegovo kraljevsko visočanstvo.

Grčka: Nema pokazivanja pozadine
Nepristojno ponašanje, koje uključuje pokazivanje vaše pozadine, ne tolerira se u Grčkoj i može rezultirati uhićenjem, kaznom pa i zatvorskom kaznom. Vjerojatno će vam vlasti progledati kroz prste pokazujete li stražnjicu na nogometnom derbiju atenskih supranika Panathinaikosa i Olympiakosa. Tamo se, inače, događaju mnogo teži delikti.

Turska: U šoldima je sve
Uništavanje ili trganje novčanice je uvreda i prekršaj, isto kao i vrijeđanje turske nacije ili zastave. Za bilo koji od ovih prekršaja možete biti osuđeni na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do tri godine.

Karibi: Bez kamuflažnog uzorka na odjeći
Mnoge karipske države poput Barbadosa, Svetog Vincenta i Svete Lucije zabranile su nošenje odjeće s vojnim kamuflažnim uzorkom – čak i djeci. Jedna od interpretacija je da se tako smanjuje stopa kriminaliteta. Mnoge žrtve su se žalile da su ih napale osobe koje su imale odjeću sličnu vojnoj. Vojska je vojska, a kriminalac – kriminalac.

Ukrajina: Zabranjeno je pušiti i piti alkohol u javnosti
Pušenje i ispijanje alkohola službeno je zabranjeno na javnim mjestima u Ukrajini (stajališta autobusa, podzemna željeznica, igrališta, parkovi, sportske i vladine ustanove). Rekli biste da su Ukrajinci poprilično trezvena nacija?!

Francuska, grad Granville: Svi mogu na plažu osim – slona!
Još 2009. godine, francuski grad Granville zabranio je slonove na svim svojim plažama nakon što su životinje iz gostujućeg cirkusa uhvaćene u pijesku na plaži. Zakon važi i danas pa ako baš šetate slona u Granvilleu pazite da ne zakorači na plažu.

Kanada: Radio stanice moraju biti patriotski nastrojene
U Kanadi zakon nalaže da 35 posto sve glazbe puštene na radiju mora biti od domaćih glazbenika. Odlične vijesti za Justina Bibera i Celine Dion, ali ne i za sve slušatelje. Kako bi to bilo kod nas, manje Gage i Bradleya, više Bulića i Huljića.

Venecija: Ne hranite golubove na trgu Svetog Marka
Mogli biste platiti kaznu ako hranite golubove na Trgu svetog Marka u Veneciji. Takav zakonski akt je donesen kako bi se smanjila populacija golubova, kao i s njima povezano uništavanje povijesnih građevina.

Njemačka: Samo nemojte ostati bez goriva i hodati po autocesti
U Njemačkoj je protuzakonito ostati bez goriva na autocesti. Također je zabranjeno i šetanje uz autoput, premda to nitko ne bi mogao preporučiti, koliko god pejzaži uz cestu bili lijepi.

Španjolska: Bez pljuvanja, molim!
U Barceloni bi mogli dobiti kaznu ako vas zateknu da pljujete. Čini se da kazna ne vrijedi za gledatelje na velebnom nogometnom stadionu Camp Nou kad gostuje Real Madrid.

Skandinavija: Samo s upaljenim svjetlima
Vožnja u Skandinaviji dozvoljena je samo s upaljenim svjetlima na vozilu, bez obzira bilo ljeto ili zima, dan ili, naravno, noć.

Šri Lanka: Bude problema ako tetovirate Budu
Nepoštovanje slike Bude ili njegovih spomenika ozbiljan je prekršaj za koji su turisti već bili osuđivani. Turistima koji su imali vidljivu tetovažu Bude zabranjen je ulazak u zemlju. Uz tetovažu, ne preporučuje se niti fotografiranje ispred kipa Bude.

Singapur: Žvakanje zabranjeno
Neki ljudi žvakanje kauguma smatraju nepristojnim ponašanjem, ali u Singapuru je to kriminalni prekršaj, osim ako nije u medicinske svrhe. Policajac u Singapuru: Što radite? Vi: Žvačem terapiju! Policajac: Onda može, da je žvakaća guma išli biste u zatvor.