Amazon želi sjedište u New Yorku, ali ne i stanovnici grada 

Velik dio građana New Yorka nije oduševljen idejom da će Amazon otvoriti svoje sjedište u tom gradu. Misle da su ustupci i utjecaj na promet preveliki

Članovi Gradskog vijeća New Yorka, u prvoj od tri javne rasprave o planovima Amazona, najvećeg internetskog trgovca, a odnedavno i medijske platforme, osudili su uvjete iz nedavnog sporazuma po kojem će taj div otvoriti svoje novo sjedište u New Yorku. Među ostalim, pozvali su se na 3 milijarde dolara državnih subvencija koje bi tvrtka trebala dobiti.  Amazon kaže kako će taj potez donijeti najmanje 25.000 radnih mjesta u gradu tijekom sljedećeg desetljeća i 27,5 milijardi dolara u državnom i gradskom prihodu tijekom narednih 25 godina. Članovi Gradskog vijeća osporavaju te brojke, a kažu da niti nisu imali pristup planu.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i guverner New Yorka Andrew Cuomo surađivali su s Amazonom kako bi zaobišli standardne procese provjera koje bi Gradskom vijeću omogućile mogućnost veta ili čak ponavljanje posla. Dok su članovi Gradskog vijeća zaprijetili odbacivanjem cijelog  procesa, oni su ipak ograničeni u onome što mogu učiniti.

Jedan čelnik iz gradske organizacije za ekonomski razvoj, James Patchett, koji je pomogao u radu na sporazumu, preuzeo je težak izazov odgovaranja na upite članova Gradskog vijeća.

– Čiji interese zastupate u ostvarenju ovog posla – pitao je Corey Johnson, član Gradskog vijeća.

– Grada New Yorka, sto posto – odgovorio je Patchett.

– Vjerujem da je ovo dobar posao za New York. U suprotnom ne bih danas bio ovdje.

– Ima mnogo ljudi koji smatraju da interesi New Yorka nisu zaštićeni – odgovorio je Johnson.

Dva Amazonova direktora – Brian Huseman, potpredsjednik za javne politike i Holly Sullivan, šefica svjetskog gospodarskog razvoja – bili su također u publici i suočili se s pitanjima članova vijeća koji su posebice na nekoliko tema pritisnuli tvrtku. Pitali su zašto je Amazon potaknuo grad na potpisivanje sporazuma o neotkrivanju podataka iz ugovora, na koliko će radnih mjesta biti primljeni građani New Yorka… Kad su ih pritisnuli da kažu koliko radnih mjesta mogu obećati građanima New Yorka, rekli su da je prerano reći.

Rekli su da je potpisivanje sporazuma o neotkrivanju podataka iz ugovora standardna ​​praksa i da im je potreban zbog dijeljenja povjerljivih podataka s vladinim agencijama. Amazonovi rukovoditelji bili su uspješni u odgovaranju i uglavnom su se držali korporativne skripte, ali su ipak  s vremena na vrijeme zvučali kao pravi činovnici nezainteresirani za lokalne probleme.

Johnson je kritizirao tvrtku da se ne spominje potencijalni utjecaj na promet, koji je ionako zagušen. Amazonovi čelnici su, pak, najavili gradnju heliodroma, a to je dočekano s podsmijehom. Gotovo svaki veći neboder s ravnim krovom u New Yorku ima heliodrom pa se ta investicija ne može smatrati važnijim infrastrukturnim zahvatom. Sljedeća javna rasprava održat će se u siječnju, premda datum nije definiran. Nakon što je u početku odbio potvrditi da će prisustvovati tom skupu, Huseman je konačno rekao da će se pojaviti. Drugo amerićko sjedište Amazon će otvoriti u Vriginiji. Tamo zasad nema prosvjeda.