Hyundai se kladi na gorive ćelije vodika, ulaže ogroman novac u tu tehnologiju

Danas se svi razbacuju s mlijardama, a korejski proizvođač je odlučio uložiti gotovo sedam milijardi dolara u pogon u koji vjeruje

Ovih dana proizvođači automobila razbacuju se milijardama kao – pijani milijarderi. Jednostavno, industrija je takva, ne trpi zaostajanje, a svi se pokušavaju ukrcati na brod koji putuje u zemlju mira i prosperiteta. Danas se čini da su električni automobili hit, a sutra će to možda biti pištolji na vodu ili lutkice s likovima Štrumpfova. A Hyundaijev papa Štrumpf, nekakvo kolektivno upravljačko tijelo, odlučilo je ubaciti 6.7 milijardi dolara (s još nekoliko dobavljača) u razvoj automobila s gorivim ćelijama. U pitanju je vodik kao pogonsko gorivo, kemijskim procesima stvara se električna energija koja pokreće električni motor, a nusprodukt svega je čista voda koja kaplje iz onoga što smo prije zvali auspuh.

Do 2030. Hyundai planira udvjestostručiti (200x) proizvodnju tog tipa vozila. Korejski proizvođač ima i referencu jer danas prodaje oko tri tisuće primjeraka svog SUV-a Nexo na gorive ćelije vodika, a za 11 godina planira postići rezultat od 700 tisuća. Dotad će na ceste poslati još modela, a samo u Koreji planira izgraditi mrežu od 310 punionica vodika.

Predsjednik Tesle, osebujni biznismen Elon Musk, ovu je tehnologiju nazvao glupom, ali njegovi električni automobili zasad imaju problem koji nije tako jednostavno riješiti. U realnim cestovnim uvjetima Tesle mogu prijeći oko 400 kilometara i to tako da potpuno ispraznite baterije. Opet, u praksi ćete već na pedesetak kilometara do kraja tražiti punionicu i na njoj provesti najmanje 20 minuta. Hyundai Nexo (na slikama), veliki SUV sa 163 KS i gorivim ćelijama vodika u prometu može prijeći 600 kilometara prije nego što se isprazni (po nerealnom NEDC ciklusu). Punjenje vodikom traje otprilike sedam do osam minuta. Musk je pametan, ali niti u Hyundaiju nisu glupi. Osigurali su se oni pa imaju sve, električna vozila, benzice, dizelaše i ovu tehnologiju s kojom bi, ako budu uporni, mogli napraviti dobar posao.