Gotovo je s mobitelima u vožnji: Ove kamere snimaju vozače u svim situacijama!

Početkom godine u Sydneyu u s radom počinje inovativna tehnologija koje će snimati svako korištenje mobitela u vožnji

Vozač čita važnu poruku, a suvozač pridržava upravljač automobila! Vijest nije s hrvatskih cesta, premda se i na našem asfaltu događaju slične stvari. Ne, ova informacija dolazi iz Australije, a detektirana je novim moćnim kamerama, koje mogu istovremeno snimiti tablice vozila i iz ptičje perspektive promatrati zbivanja u kabini, odnosno nestašne vozače kojima su poruke na mobitelima važnije od upravljanja automobilom. Dakle, sad postoji tehnologija za detektiranje i kažnjavanje vozača koji mobitele koriste izvan vidnog polja policijskih službenika. Kao što i sami znate, oni ne mogu vizualno pratiti što se događa ispod stakala vozila. 

Tijekom probnog rada u Novom Južnom Walesu čak je 300 tisuća vozača snimljeno s mobitelima u vožnji. Još je zanimljivije da je čak 11 tisuća vozača mobitel koristilo svakoga dana u trenutku dok je vozilo i prolazilo ispod kamera. 

Kamere koriste radarske senzore koji automatski detektiraju vozila, a imaju mogućnost snimanja kroz vjetrobransko staklo u dovoljno visokoj razlučivosti da takve fotografije postanu dokaz na sudu. Kamere rade i pri brzinama od 300 km/h pa im je gotovo nemoguće pobjeći. 

Nakon pilot projekta, kreće i službena uporaba i to u Sydneyu, gdje će biti postavljene dvije kamere na najprometnijim cestama. Od prvog dana siječnja do ožujka ide tzv. faza upozorenja, vozači neće biti kažnjavani već će na kućne adrese dobiti pismo od policijske uprave u kojem će biti obaviješteni da su koristili mobitel dok su vozili. Već s 1. travnjem kreću kazne i to neće biti šala. Već prva fotografija pokazuje da su mogućnosti nove opreme takve da bijega više nema. Patit će društvene mreže i prijatelji s kojima nećete moći komunicirati, ali će sigurnost prometa dobiti važnog saveznika.