Za ilegalno lansiranje satelita kazna je 900 tisuća dolara

Američka državna agencija bila je zabrinuta da su mali uređaji SpaceBEEs premali zbog čega ih je teško pratiti sa Zemlje i predvidjeti hoće li se sudariti s drugim satelitima

Start-up Swarm Technologies, koji je ranije ove godine lansirao četiri mala satelita bez odobrenja vlade, pristao je platiti 900 tisuća dolara u državni proračun zbog neovlašetnog lansiranja satelita. Novčana kazna dio je nagodbe s Federalnom komisijom za komunikacije koja je istražila incident. Tvrtka će se također morati pridržavati strogog plana usklađivanja te mora unaprijed dostaviti potrebnu dokumentaciju FCC-u (Federal Communications Commission – Federalna komisija za komunikacije) kad želi lansirati satelite u budućnosti. Swarm Technologies je novi poslovni igrač u sferi svemirskih letova, koji se nada da će s vremenom poslati do 100 satelita u orbitu kako bi usmjeravao globalnu internetsku pokrivenost za povezane uređaje na Zemlji. Tvrtka je lansirala svoje prve satelite 12. siječnja, četiri sitna uređaja poznata kao SpaceBEEs, na indijskoj raketi. Međutim, uskoro nakon lansiranja oglasio se FCC-a, koji je odgovoran za određivanje radijskih frekvencija koje američke tvrtke mogu koristiti za komunikaciju sa svemirskim letjelicama i objavio da je da je Swarmu odbijena licenca za satelite. Agencija je bila zabrinuta da su mali uređaji SpaceBEEs premali zbog čega ih je teško pratiti sa Zemlje i predvidjeti hoće li se sudariti s drugim satelitima.

U ožujku je FCC otvorio istragu o incidentu. Agencija je utvrdila da ne samo da je Swarm pokrenut bez dozvole, nego je ilegalno koristio zemaljske komunikacijske postaje u Gruziji za komunikaciju sa satelitima. Osim toga, tvrtka je napravila nezakonite testove s vremenskim balonima i drugom opremom prije lansiranja. Swarm nije niti dobio odobrenje od FCC-a koji je odgovoran za odobravanje svih tih postupaka. Zajedno s plaćanjem novčane kazne, Swarm je pristao podnijeti izvješća FCC-u prije svakog satelitskog lansiranja koji želi napraviti u sljedeće tri godine. Ta izvješća moraju sadržavati sve pojedinosti o raketi za lansiranje, poput informacije tko će nositi satelite, vrijeme i mjesto lansiranja te podatke tko koordinira lansiranje. Izvješća se moraju podnijeti u roku od pet dana od kupnje mjesta na raketi ili u roku od 45 dana od leta. Dodatna izvješća moraju biti poslana kada se sateliti otpremaju da budu integrirani na raketu, kad god sateliti budu integrirani, i vrijeme kada se planira lansiranje. Sad Swarm najavljuje da će ispuniti sve uvjete. 

– Prihvaćamo odluku FCC-a, što se odražava u našem pristanku i cijenimo FCC-ovu stalnu podršku za misije Swarma – izjavio je Sar Spangelo, predsjednik Uprave i suosnivačica Swarm. U budućnosti, FCC kaže da će provjeravati Swarmoveove informacije o lansiranju svakog pojedinačnog satelita. Ipak, se čini da će tvrtka u budućnosti ipak dobiti licence. U stvari, agencija je već odobrila lansiranje tri dodatna satelita Swarm, koji su početkom prosinca uspješno odletjela u svemir na vrhu SpaceX Falcon 9 rakete. FCC kaže da od incidenta u siječnju Swarm nije sudjelovao u daljnjim neovlaštenim satelitskim aktivnostima. Ovo rješenje i financijska kazna može poslužiti kao učinkovito zastrašivanje ostalih satelitskih operatera, posebice mladih tvrtki koje bi mogle razmotriti isplati li im se lansiranje satelita bez licence.