VIDEO: Neodržavanje sigurnosnog razmaka vodi do teških prometnih nesreća

Vozite li preblizu vozilu ispred sebe nećete se zaustaviti na vrijeme ako to vozilo naglo zakoči

Održavanje sigurnosnog razmaka između vozila uvjet je bez kojega se ne može u prometu. Najnovije britansko istraživanje (provele su ga Engleske autoceste) bavilo se upravo tom temom i zaključci su sljedeći: devet od deset vozača kaže da su se susreli s vozilima koja su im vozila preblizu straga. Četvrtina vozača priznaje da sami povremeno ne održavaju sigurnosni razmak između svog vozila i vozila ispred njih. 

Napredna statistika koju vode u Velikoj Britaniji kaže da ta vrsta prometne nekulture ima i ozbiljne posljedice. Neodržavanje sigurnosnog razmaka rezultira teškim prometnim nesrećama, a zbog tog fenomena godišnje 100 ljudi smrtno strada ili je teško ozlijeđeno u Velikoj Britaniji.

– Vozite li preblizu vozilu ispred sebe nećete se zaustaviti na vrijeme ako to vozilo naglo zakoči. Sve to vodi teškim prometnim nesrećama – objasnio je Richard Leonard iz Engleskih autocesta. 

Što je pouka ove priče? Održavajte sigurnosni razmak. On bi morao biti najmanje dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas. Pri 80 km/h te dvije sekunde su 44 metra, a pri 60 km/h 33 metra. 

U videu pogledajte na praktičnim primjerima što znači nepoštivati sigurnosni razmak.