VIDEO: Prvi leteći automobili u prometu već 2019. godine

Procjenjuje se da bi do 2040. godine posao s letećim automobilima mogao dosegnuti tržišnu vrijednost od 2.9 bilijuna dolara

Dok se čini da smo u Hrvatskoj čvrsto zaostali na polovici dvadesetog stoljeća svijet ne čeka da podignemo sidro i ide naprijed. Sljedeća velika priča su tzv. leteći automobili. Ime kaže sve, to su automobili koji lete, njihovo područje rada može biti cesta, ali u slučaju prometnih gužvi ili potrebe mogu visoko u zrak. Obično su opremljeni hibridnim, benzinsko-električnim motorima, ali predviđa se da će s boljim baterijama prijeći isključivo na električne motore. Također, u bliskoj budućnosti, s boljom satelitskom komunikacijom i umjetnom inteligencijom to će biti u potpunosti autonomne letjelice/vozilice.

Ozbiljna investicijska banka Morgan Stanley procjenjuje da bi do 2040. godine posao s letećim automobilima mogao dosegnuti tržišnu razinu od 2.9 bilijuna dolara, a najpesimističnija prognoza govori o 615 milijardi dolara. U Morgan Stanleyu tvrde da je mnogo lakše riješiti softverske križaljke u slučaju autonomnih letećih automobila nego njihovih rođaka koji prometuju samo na tlu – autonomnih automobila.

PAL-V

Što se događa po tom pitanju u svijetu? Google stoji iza Zephyr Airworksa, tvrtke koja razvija leteći automobil. Uber, Boeing i Airbus pridružili su se vladinom konzorciju u Japanu koji razvija leteće automobile, a plan je predstaviti prvi model već u sljedećem desetljeću. Lockheed Martin, iz čijih su pogona prije tridesetak godina izašli naši (nesuđeni) leteći veterani F-16, sad radi na električnim i autonomnim letjelicama s vertikalnim polijetanjem.

Terrafuggia TF-X

Šećer dolazi na kraju, a naziv mu je Terrafugia. Američka tvrtka koja je od 2017. u vlasništvu kineskog Geelyja (vlasnici su i Volva te Lotus Carsa) planira već u listopadu 2019. prodavati prve primjerke benzinsko-električnog letećeg automobila Transition (cijena oko 250 tisuća dolara). Letjelica s pilotom i jednim putnikom moći će u zraku provesti do 640 kilometara, a skupljanjem krila transformirat će se u automobil. Za polijetanje i slijetanje će ipak morati koristiti pistu. U pripremi je sljedeći korak, model TF-X za četiri osobe koji će imati vertikalno uzlijetanje/slijetanje i neće trebati pistu. Nizozemska tvrtka PAL-V također planira 2019. započeti ograničenu prodaju svog letećeg automobila.