Njemačko gospodarstvo sljedeće godine ulazi u recesiju, a razlog je i usporavanje autoindustrije

Na ukupno zdravlje njemačke autoindustrije utjecat će i činjenica da poprilično kasni s uvođenjem električnih automobila u svoj program te nedefinirani izvozni status sa SAD-om

Više od polovice njemačkih malih i srednjih tvrtki misli da će 2019. godine najveće europsko gospodarstvo ući u recesiju i to zbog usporavanja globalnog rasta, trgovačkih ratova i automobilskog sektora koji ima sve više problema. 

Čak 53 posto malih i srednjih kompanija koje je ispitala gospodarska udruga BVMW misli da će se recesija dogoditi u sljedećih 12 mjeseci. Kao jedan od razloga navodi se i kaotični Brexit, izlazak Velike Britanije iz Europske unije. Male i srednje tvrtke spominju još jednu otežavajuću oklonost, a to je činjenica da 92 posto njih ima problema s radnom snagom, odnosno ne mogu popuniti sva potrebna radna mjesta. 

Zbog čega autoindustrija, perjanica njemačkog gospodarstva? Prvo usporavanje dogodilo se već ove godine u Europi zbog kašnjenja s novim WLTP certificiranjem vozila, ali to su prolazni problemi. Razlozi za zabrinutost su ozbiljniji. Ukupna prodaja novih automobila u svijetu u 2018. godini bit će oko 81.5 milijuna. Stručnjaci i autoindustrija očekivali su više, ali došlo je do velikih padova u jesenskim mjesecima u Kini i SAD-u. Taj negativni trend osjetit će i njemačka autoindustrija, a na njezino ukupno zdravlje utjecat će i činjenica da poprilično kasni s uvođenjem električnih automobila u svoj program te nedefinirani izvozni status sa SAD-om.

E sad, kako će se te najave odraziti na naše nejako gospodarstvo? Nadajmo se da anketirane tvrtke nisu u pravu, premda je uzrok ogroman. BVMW predstavlja čak 270.000 poduzeća s devet milijuna zaposlenih. Svaki potres u Berlinu osjeti se u cijeloj Europi, a posljedično i u Zagrebu.