SAD ozbiljno razmišlja o generalnoj zabrani uvoza kineskih 5G pametnih telefona i opreme

Mnoge države izrazile su zabrinutost zbog implementacije 5G mreža na kojima rade kineske tvrtke zbog straha od špijunaže

Bijela kuća razmatra izvršni nalog kojim bi se američkim bežičnim operaterima zabranila kupovina opreme od kineskih tvrtki, navodi se u novom izvješću Reutersa. Takva bi odluka prvenstveno utjecala na Huawei i ZTE, kineske tvrtke i najveće proizvođače telekomunikacijske opreme, koje bi inače imale značajan utjecaj na kontinuirano uvođenje 5G mrežne infrastrukture u SAD-u. Planirano izvršno rješenje usmjerilo bi američko Ministarstvo trgovine da blokira kupnju kineske telekomunikacijske opreme na temelju nacionalne sigurnosti, što ne bi zahtijevalo odobrenje Kongresa. Mnoge države izrazile su zabrinutost zbog implementacije 5G mreža na kojima rade kineske tvrtke zbog straha od špijunaže.
Huawei i ZTE već se suočavaju sa značajnim poteškoćama na američkom tržištu. Oprema obje tvrtke zabranjena je za korištenje u Vladi kao dio obrambenog zakona donesenog ranije ove godine.
Huawei je u općoj izjavi o zabrinutosti zbog uvođenja 5G mreže napisao:
– Ako izostavite Huawei od sudjelovanja na raznim 5G tržištima, to je poput NBA utakmice bez najboljih zvijezda – napisao je na službenoj stranici tvrtke WeChat Huawei predsjednik Guo Ping.
Podsjetimo što je 5G i što donosi: danas je više od milijarde uređaja povezano na 4G LTE mreže, ali u bliskoj budućnosti neće biti dostatne da zadovolje potrebe povezivanja svih uređaja na Internetu. Zato se kao potreba nametnuo razvoj nove generacije 5G mreža (veće brzina, uštede energije…), koje bi do 2020. godine trebale zaživjeti.