Volvo predstavlja kameru koja snima vozača: Razlog nije špijunaža!

Kamera će, prateći zjenice oka vozača, imati mogućnost odrediti razinu glukoze kod oboljelih od dijabetesa. Također, moći će procijeniti i razinu umora

Proizvođači automobila naučili su nas na kamere koje snimaju promet oko vozila, sprijeda i straga, za olakšano parkiranje. Volvo je odlučio krenuti u drugom smjeru pa će do kraja godine kao dodatnu opremu u svojim automobilima nuditi kamere koje snimaju vozača. Švedski proizvođač otklanja bilo kakvu funkcionalnost tog uređaja koja bi išla u smjeru špijunaže vozača.
Dakle, kamera će, prateći zjenice oka vozača, imati mogućnost odrediti razinu glukoze kod oboljelih od dijabetesa. Procjeni li priloženi softver da je situacija kritična automobil će automatski pozvati obitelj vozača ili hitnu službu.
Kamera će pratiti i umor vozača, a jedna od funkcija bit će i prepoznavanje lica vozača. Ovisno o osobi koja sjedi za upravljačem automobil će prilagoditi sve postavke, poput pozicije sjedala i retrovizora, temperature na klima uređaju ili aplikacija na infotainmentu. Zasad nije poznato koliko dugo će snimke biti pohranjene na internom disku u vozilu i hoće li Volvo pratiti neke druge navike vozača. To je ključno pitanje u kontekstu zaštite privatnosti vozača. Dobra vijest za sve ljubitelje i potencijalne kupce Volva je da ta kamera neće biti u serijskoj opremi. Samo o njima ovisi hoće li je uzeti kao dio dodatne opreme.