Nissan razvija tehnologiju za vozila koja ‘vidi’ iza zavoja ili zgrada

Jedna od funkcija bit će sugeriranje vozaču najbržeg prometnog traka za vrijeme gužvi, a taj Nissanov I2V sustav skenirat će i okolicu u potrazi za parkirnim mjestom

Bilo je samo pitanje vremena kad će to netko objaviti, a prvi se odvažio Nissan. Dakle, japanska tvrtka radi na tehnološkim rješenjima koja će omogućiti vozilima da vide kakva je situacija na cesti iza nepreglednih zavoja ili objekata u gradovima, poput zgrada. 

Za takvo što Nissan računa na potporu novih senzora, ali i tzv. umreženih automobila, koji će otvoriti komunikacijske kanale. O tom gotovo rentgenskom pregledu prometa i potencijalnim opasnostima (primjer: pješak na cesti iza ugla) vozilo će obavijestiti vozača i omogućiti mu da se pripremi na vrijeme. Naravno, ova tehnologija, koju Nissan naziva Invisible to Visible (I2V), bit će dostupna i u autonomnim vozilima. 

U Nissanu kažu da će sve te informacije prikazati vozaču na interaktivan i human način. Što bi to značilo? To je vjerojatno znaju samo u Nissanu, ali vrijeme će pokazati kako će nam to prezentirati. Jedna od funkcija bit će sugeriranje vozaču najbržeg prometnog traka za vrijeme gužvi, a taj Nissanov I2V moći će skenirati i okolicu u potrazi za parkirnim mjestom (kad riješe taj problem njegovi tvorci zaslužit će Nobelovu nagradu za mir). 

U budućnosti Nissan planira nadograđivati ovaj sustav avatarima članova obitelji ili prijatelja, koji će vam u računalnom obliku praviti društvo u automobilu. E sad, čovjeku nije jasno treba li biti uzbuđen ili zabrinut onime što nam budućnost nosi. S jedne je strane sigurnost za koju se svi zalažemo, a s druge su to računalno generirani mama i tata, pas te prijatelj Pero, odnosno sljedeća faza dehumanizacije našeg društva.