VIDEO: Bose je izumio sustav koji će eliminirati buku u vozilima

Bose koristi kombinaciju akcelerometra, softvera za obradu signala, mikrofone i ugrađeni audio sustav vozila kako bi elektronski kontrolirao neželjeni zvuk

Bose će svoju poznatu tehnologiju uklanjanja buke iz slušalica dovesti u vaš automobil. Tvrtka iz Framinghama u Massachusettsu upravo je predstavila novu tehnologiju nazvanu QuietComfort za koju tvrdi da mjeri vibracije vašeg vozila, a potom i neutralizira buku u automobilu. Ova vrsta tehnologije za uklanjanje buke vjerojatno će dobiti još veću važnost kad vozila postanu još lakša i električna. Sjedeći u tihom električnom automobilu, vozač je izložen većoj buci na cesti nego što bi je inače čuo u bučnijem dizelskom automobilu. Pa kako to radi? Uobičajene metode uklanjanja buke uključuju debelu izolaciju ili specijalizirane gume kako bi se smanjila buka od grubih cesta ili kolnika. No te intervencije mogu povećati masu vozila i povećati potrošnju goriva, odnosno električne energije.

Bose koristi kombinaciju akcelerometra, softvera za obradu signala, mikrofone i ugrađeni audio sustav vozila kako bi elektronski kontrolirao neželjeni zvuk. Akcelerometri montirani na karoseriji vozila omogućuju Boseovu algoritmu da kontinuirano mjeri vibracije koje stvaraju buku. Ta se informacija zatim koristi za izračunavanje signala za poništavanje zvuka, koji se dostavlja kroz zvučnike vozila. Mikrofoni smješteni u kabini prate preostalu razinu buke, omogućujući sustavu da prilagodi upravljački signal za optimalne performanse na različitim cestovnim površinama, dok se s vremenom automatski podešava kako vozilo stari.

Bose je izgradio ime u svijetu slušalica koje uklanjaju eksternu buku, ali automobil je drugačija i kompleksnija površina za rad. Tvrtka ističe da je od 2010. godine automobilskoj industriji osigurala EHC, tehnologiju za smanjenje neželjene buke motora, a sada pokušava učiniti isto u eliminiranju eksterne buke.

Bose kaže da će surađivati ​​s proizvođačima automobila tijekom procesa razvoja vozila kako bi instalirali svoju tehnologiju tijekom same proizvodnje vozila. Do kraja 2021. godine planirano je da se pojave prvi modeli vozila s QuietComfortom tehnologijom.