Deset najsigurnijih automobila: Pobjednici crash testiranja i najbolji sustavi aktivne sigurnosti

Svi automobili osvojili su maksimalnih pet zvjezdica, prednjače u čvrstoći karoserije i odličnom radu adaptivnog tempomata, sustava automatskog kočenja u slučaju nužde...

Već smo pisali o Euro NCAP-ovim najsigurnijim automobilima, a sad je Thatcham Research, tvrtka koja je dio Euro NCAP-ovog konzorcija, objavio proširenu listu automobila koji su 2018. godine najbolje prošli crash testove i sve sigurnosne provjere. One uključuju i zaštitu pješaka, djece u vozilu te sustave aktivne sigurnosti koji pomažu u sprečavanju nesreća.
Dakle, ovo je deset najsigurnijih novih automobila koje je Thatcham izdvojio. Svi su, naravno, osvojili maksimalnih pet zvjezdica.

Audi A6
Na ovoj listi Audi ima dva modela, a to je dokaz koliko njemački premium proizvođač ulaže u sigurnost. Velika limuzina je supersigurna, a ima i poklopac motora koji iskače u slučaju naleta na pješaka ili biciklistu te tako smanjuje posljedice udara.

 

Audi Q3
Kompaktni SUV iz Ingolstadta ima drugi najbolji ukupni rezultat od svih vozila testiranih 2018. godine (87 posto), a tu je i drugi najbolji rezultat u ocjenjivanju sustava za izbjegavanje sudara (85 posto).

 

Ford Focus
Odličan rezultat na Euro NCAP crash testu, ali novi Focus je oduševio i sustavima aktivne sigurnosti. Tako je automatsko kočenje u slučaju nužde, odnosno opasnosti od naleta na drugo vozilo, jednako efikasno kao i u mnogo skupljim automobilima, a izvrsno funkcionira i sustav održavanja u prometnom traku.

 

Jaguar I-Pace
Električni Jaguar dobio je superlativne ocjene u brojnim testovima, a oduševio je i na Euro NCAP-ovom testiranju. Nakon crash testa dobio je visoku ocjenu za zaštitu putnika u vozilu (94 posto).

 

Lexus ES
Velika limuzina konkurent je etabliranim igračima poput BMW-a serije 5 i Audija A6, a jedan je od najsigurnijih automobila na tržištu, na Euro NCAP testu pobjednik u svojoj klasi.

 


Mercedes-Benz A klasa
Jedini automobil među deset najboljih koji je ostvario ukupan rezultat 90 posto (svi su malo ispod te vrijednosti), Mercedes-Benz A klasa je spojila čvrstoću karoserije s vrhunski kalibriranim sustavima aktivne sigurnosti.

 


Nissan Leaf
Leafu se nema što prigovoriti. Dapače, novi kompaktni električni automobil ima i napredne sustave poput onoga koji prepoznaje bicikliste, odnosno izbjegava nalet na njih i pješake.

 

Peugeot 508
Odličan rezultat na crash testu, zaštita putnika i djece u vozilu. Novi Peugeot 508 ima i sustave aktivne sigurnosti koji su postigli izvrsne rezultate na testiranjima.

 

Volvo V60
Svaki Volvo proizveden od 2015. na godišnjoj je listi deset najsigurnijih automobila. V60 je tu, ne zbog starih zasluga, nego zbog gotovo besprijekorne zaštite putnika u vozilu (96 posto).

 

Volvo XC40
Kompaktni SUV švedskog proizvođača zablistao je u kategoriji zaštite putnika u vozilu (najbolji rezultat), a i adaptivni tempomat i zadržavanje u prometnom traku funkcioniraju na visokoj razini.