Jedan krovni holding: Renault sad želi još čvršću vezu s Nissanom

Renaultovi direktori posjetili su Nissanove u Tokije i na stol su stavili nekoliko neugodnih zahtjeva

Vjerojatno pratite sudsku dramu Carlosa Ghosna, koji je u japanskom zatvoru zbog navodne pronevjere, odnosno nelegalnih novčanih isplata. Mnogi analitičari misle da je cijelu priču kaznenim prijavama inicirao Nissan kako bi dobio više smostalnosti u alijansi s Renaultom. Ghosn je ujedinjavao ove dvije marke, a Nissan to ne želi (tu je i Mitsubishi kao treći član). 

Čini se da Francuzi prihvaćaju ovu akciju i uskoro će smijeniti Carlosa Ghosna s mjesta direktora Renaulta, ali to Nissanu nemaju namjeru oprostiti. Renault je vlasnik 44 posto Nissana, a Nissan ima 15 posto dionica Nissana. Uz Nissan, najveći pojedinačni vlasnik dionica Renaulta je francuska država (15 posto) koja ima i dva iznimno važna mjesta u Upravnom odboru te tvrtke. 

Sad se pojavila vijest da su visokorangirani Renaultovi direktori i članovi uprave posjetili Nissanove u Tokiju. Došli su im s prijedlogom da oni žele izabrati sljedećeg direktora Nissana i da bi se dvije tvrtke trebale ujediniti u jedan veliki holding s jedinstvenom upravom. Također, traže da oni imaju mogućnost izabrati novog Nissanovog direktora. To se sigurno nije svidjelo prvom čovjeku Nissana Hirotu Saikawi, koji pokušava tvrtku usmjeriti prema većoj autonomiji. Sad ispada da su se u Nissanu riješili Carlosa Ghosna, koji je tražio umjerenije povezivanje s Renaultom, a Francuska odgovara iznimno oštro i traži jedan veliki holding. Možda se Nissanu cijeli ovaj manevar neće isplatiti jer će teško osporavati zahtjeve najvećeg dioničara.