Direktor Volkswagena: Zbog novih uvjeta Europske unije Polo bi mogao poskupjeti 4000 eura!

Direktor Volkswagen Herbert Diess spominje da bi osnovni VW Up mogao poskupjeti za 3500 eura, odnosno da bi mogao koštati 14.500 eura
Pisali smo o novim propisima Europske unije o redukciji emisije CO2 u prodajnoj liniji svih proizvođača automobila. Ako želite prodavati automobile na teritoriju EU, morat ćete radikalno smanjiti emisiju CO2. Pisali smo i o tome da Volkswagen predviđa rast cijena automobila, a sad smo dobili i potvrdu što to konkretno znači.
– Volkswagen će do 2030. godine smanjiti emisije CO2 u svojoj cjelokupnoj floti na razinu od 60 g/km CO2 – rekao je direktor Volkswagena Herbert Diess.
U smanjenju emisija CO2 ogromnu ulogu igrat će električna vozila. Volkswagen procjenjuje da će do 2030. godine ona činiti 50 posto prodaje. Međutim, šef Volkswagena rekao je:
– Nisam siguran koliko će si vozača moći priuštiti sve to. Kupci premium vozila moći će kupiti skuplje električno vozilo, ali za prosječne kupce, nisam siguran.
Posebno je zabrinjavajuće da će sa smanjenjem emisija početi rasti i cijene vozila. Diess spominje da bi osnovni mini automobil VW Up mogao poskupjeti za 3500 eura, odnosno da bi mogao koštati i do 14.500 eura. Također, Polo bi mogao poskupjeti 4000 eura.
Svi proizvođači automobila imaju još jedan problem, a to je zatvaranje tvornica i otpuštanje radnika. Ako će polovicu prodaje Volkswagena činiti električna vozila ta će kompanija morati zatvoriti polovicu svojih tvornica koje proizvode motore s unutarnjim sagorijevanjem, a to znači i porast nezaposlenosti.