EU poslala poruku SAD-u: Uvedite nam više uvozne tarife za automobile i uzvratit ćemo!

Predsjednik Trump u svibnju 2018. godine naglasio je da EU naplaćuje za američke automobile 10 posto carine, a Amerika ima nižu carinu od 2.5 posto za uvozne automobile

Dugo se nagađa o uvoznim tarifama koje američki predsjednik Donald Trump pokušava nametnuti na europske automobile (i dijelove) koji se proizvode u Europi, a prodaju u Americi. To bi diskriminiralo europske proizvođače i dovelo ih u nepovoljnu poziciju. Sad je američko Ministarstvo trgovine otkrilo da je dobilo preporučeno pismo Europske unije u kojem se na deset stranica objašnjava da će takvu odluku pratiti i protumjere. Odnosno, da bi mogle biti uvedene posebne tarife za američku robu koja se prodaje u Europi. Ukupni izvoz SAD-a na stari kontinent godišnje iznosi 294 milijarde dolara.
Predsjednik Trump je u svibnju 2018. godina naglasio da EU naplaćuje za američke automobile 10 posto carine, a Amerika ima nižu carinu od 2.5 posto za uvozne automobile. Tu je i njegova ideja o reindustrijalizaciji zemlje, koja zasad nema spektakularne rezultate (samo će General Motors zatvoriti četiri tvornice u SAD-u). Nedavno je naglasio da se priprema odluka o novim tarifama, a prije toga je prijetio da će povisiti carinu za europske automobile na 20 posto. Za informaciju, EU je 2017. godine izvezla u Ameriku automobile u vrijednosti 37.4 milijarde eura, a Amerika je izvezla u EU automobile u vrijednosti 6.2 milijarde eura.
Europska unija uzvraća podatkom da proizvođači poput BMW-a, Volkswagena ili Mercedes-Benza u SAD-u zapošljavaju ukupno 420.000 ljudi. Dijelom u tvornicama (120.000), a dijelom u salonima u kojima se prodaju i održavaju automobili.