Kako je jedan uljez (Porsche) završio u Mercedesovom muzeju u Stuttgartu?!

Proizvođači automobila obično to ne rade, ali u ovoj je situaciji Mercedes-Benz želio odati počast najvećem suparniku u legendarnoj talijanskoj utrci Mille Miglia

Stuttgart je grad koji svijetu daje dvije velike automobilske marke, Mercedes-Benz i Porsche. U mnogim segmentima su ova dva diva konkurenti pa zanimljivo zvuči vijest da je Mercedes-Benz u svom muzeju u Stuttgartu s ponosom istaknuo i jedan Porsche, model 550. Proizvođači automobila obično to ne rade, ali u ovoj je situaciji Mercedes-Benz želio odati počast najvećem suparniku u legendarnoj talijanskoj utrci Mille Miglia, koja je ostatak romantičnih automobilskih vremena kad su ovi bolidi gromovitom bukom budili talijansku prirodu i gradiće.
Čast je još veća kad se zna da je Mercedes-Benz ovu izložbu postavio, odnosno dao prostor modelu 550, kako bi obilježio i desetu godišnjicu Porscheova muzeja. Uz Porsche su, naravno, izložene brojne srebrne strijele, najuspješniji Mercedesovi bolidi iz pedesetih godina prošlog stoljeća.
Premda su bili i ostali veliki konkurenti, Porsche i Mercedes-Benz veže mnogo toga. Osim Stuttgarta, kojega jedini i drugi zovu domom, dr. Ferdinand Porsche je, prije nego što je osnovao istoimenu kompaniju, dizajnirao mnogo sportske Mercedese, od SSK roadstera do prototipa T80 (na slici) s 3500 KS, koji je 1940. godine trebao postaviti svjetski rekord u maksimalnoj brzini.