Rapidno se otapa led na Grenlandu!

Klimatske promjene dovele su do mnogo više vedrijih dana te jačanja sunčevog zračenja

Led na Grenlandu otapa se brže nego što su znanstvenici prethodno mislili i vjerojatno će dovesti do bržeg porasta razine mora, zahvaljujući nastavku ubrzanog zagrijavanja Zemljine atmosfere, pokazala je nova studija.
Znanstvenici zabrinuti zbog porasta razine mora usredotočili su se na jugoistočne i sjeverozapadne regije Grenlanda, gdje s velikih ledenjaka padaju ogromni komadi leda u Atlantski ocean i plutaju sve dok se ne otope.
Nova studija, objavljena 21. siječnja u Zborniku radova američke Nacionalne akademije znanosti, otkriva da je najveći gubitak leda, od početka 2003. do sredine 2013., došao iz jugozapadne regije Grenlanda, koja je u prošlosti uglavnom bila lišena tih procesa.
– Takvo otapanje, koje je u najvećoj mjeri uzrokovano globalnim zagrijavanjem, znači da u jugozapadnom dijelu Grenlanda brzorastuće rijeke ulaze u ocean tijekom ljeta. Ključno otkriće studije je da će jugozapadni Grenland, koji se ranije nije smatrao ozbiljnom prijetnjom, vjerojatno imati najveći utjecaj u budućem podizanju razine mora – rekao je Michael Beavis, glavni autor članka i profesor geodinamike na Državnom sveučilištu Ohio.
– To bi moglo imati ozbiljne posljedice za obalne gradove SAD-a, uključujući New York i Miami, kao i za otočne zemlje koje su posebno osjetljive na porast razine mora. I tu nema povratka. Jedino što možemo učiniti je prilagoditi se i ublažiti globalno zagrijavanje. Prekasno je za sprječavanje svih posljedica – kazao je Beavis.
Najveće iznenađenje predstavlja da ubrzanje otapanja dolazi s jugozapadnog Grenlanda, dijela otoka za koji se prethodno mislilo da ne gubi toliko leda.
Beavis kaže da prirodni  fenomen Sjevernoatlantska oscilacija, koja donosi topliji zrak u zapadni Grenland, kao i vedrije nebo te sunčevo zračenje jačaju s klimatskim promjenama i mogli bi dovesti do nezapamćene razine otapanja. Globalno zagrijavanje atmosfere poboljšava otapanje u ljetnim mjesecima, osobito na jugozapadu. Sjevernoatlantska oscilacija je prirodni ciklus koji, ako je neujednačen, uzrokuje otapanje leda u normalnim okolnostima. U kombinaciji s globalnim zagrijavanjem koje je stvorio čovjek, učinci su postali super snažni.
– Vidjet ćemo sve veći i brži porast razine mora u doglednoj budućnosti – rekao je Beavis i dodao:
– Jedino pitanje je: koliko će teško postati?