Tvrdi Brexit koštat će Ford 800 milijuna dolara godišnje

Proizvođač aviona Airbus cijeli je proces Brexita nazvao sramotom i zaprijetio je da će u potpunosti napustiti Veliku Britaniju

Izvjesno je da neće sve ići glatko, a pitanje je hoće li uopće ići. U britanskom parlamentu usijanije je nego u nekoj kavani na balkanskom poluotoku, a dogovora i rješenja nema.
Takozvani tvrdi Brexit, bez jasnog dogovora, užasava proizvođače automobila, a sad su prvi izašli s procjenama. Ford je objavio da će ga takav, grubi oproštaj s Europskom unijom koštati oko 800 milijuna dolara godišnje. Naime, ne bude li dogovora sve carine će se određivati prema tarifama Svjetske trgovinske organizacije, a to će biti mnogo nepovoljnije nego da se EU i VB dogovore. Tu je još i prijetnja padom funte, što će također utjecati negativno na poslovanje, a i samo carinjenje robe je dugotrajan proces na koji su mnoge tvrtke već zaboravile. Ford u Velikoj Britaniji ima 13.000 zaposlenika, a u ostatku Europe 41.000. U Jaguar Land Roveru objavili su da će ih tvrdi Brexit koštati oko 1.6 milijardi dolara godišnje. Za tvrtku veličine JLR-a to bi mogli biti fatalni gubitci, koji bi mogli presuditi cijeloj kompaniji.
Nema veze s autoindustrijom, ali spomenimo i da je proizvođač aviona Airbus cijeli proces Brexita nazvao sramotom i zaprijetio je da će u potpunosti napustiti Veliku Britaniju ne nađu li političari u toj državi dobro rješenje. Airbus u Velikoj Britaniji zapošljava 14.000 radnika.