Aerodrom Heathrow se okreće umjetnoj inteligenciji kako bi smanjio razmak između letova

Umjetna inteligencija će analizirati snimke s kamera koje prate piste i ubrzati promet na aerodromu

Londonska zračna luka Heathrow testirat će niz kamera visoke razlučivosti kako bi preciznije odredili kada su piste bez zrakoplova i smanjili razmak između letova za čak 20 sekundi.
Ako se pokaže uspješan, sustav će se u početku rasporediti na kontrolni toranj. Aerodrom trenutno koristi radarska očitanja kako bi se odredio položaj aviona, ali takav postupak zauzvrat zahtijeva veću pauzu između letova, a aerodrom je to koštalo devet slijetanja na sat manje ili 20 posto uobičajenog ukupnog broja letova.
Snimke s kamera bit će unesena u platformu umjetne inteligencije iz kanadskog Searidge Technologies Inc. koja će interpretirati slike i otkriti kontrolorima kada je određeni zrakoplov oslobodio pistu, dopuštajući im da otvore put za sljedeći let koji dolazi.
Ista tehnologija također može kontrolirati i treću pistu zračne luke koja će biti otvorena do 2025. godine, uklanjajući potrebu za izgradnjom novog kontrolnog tornja za nadgledanje pista sjeverno i zapadno od postojećeg. Bude li sve u uredu u testnoj fazi, ovaj sustav će implementirati trajno.