Šok u Velikoj Britaniji: Za najteže prometne prekršaje doživotno u zatvor?!

Britansko Ministarstvo pravosuđa ide s prijedlogom da se najgore vozače, koji skrive najteže nesreće, sankcionira od 14 godina zatvora do doživotnog zatvora

Velika Britanija već godinama ima najniži prosjek stradalih u prometu u Europi. Uvijek je to manje od tri osobe na 100.000 ljudi (Hrvatska je bliža brojci 8 poginulih na 100.000 stanovnika). No, Britancima to nije dovoljno – jednostavno žele eliminirati stradavanja u prometu, a pritom ne biraju sredstva. Državni odvjetnik Robert Buckland najavio je da će, čim se steknu uvjeti, postrožiti zakone i da će za vozače koji skrive najteže prekršaje predložiti čak i doživotni zatvor. Doživotni zatvor!
Predlaže najtežu kazne za vozače koji skrive prometnu nesreću sa smrtno stradalima, a kao rezultat opasne ili nemarne vožnje. Buckland objašnjava da i Vlada podržava nova zakonska rješenja za najteže nesreće. Britansko Ministarstvo pravosuđa ide s prijedlogom da se najgore vozače, koji skrive najteže nesreće, sankcionira od 14 godina zatvora do doživotnog zatvora.
Još 2017. godine britanska vlada tražila je mišljenje javnosti i javilo se 9000 tisuća građana, od kojih je 70 posto podržalo opciju doživotne kazne za vozače-ubojice, ovisno o kategoriji, odnosno o načinu na koji je došlo do nesreće.
Razlike u nemarnoj i opasnoj vožnji su minimalne. Nemarna vožnja se najčešće kvalificira kao vožnja ispod standarda kompetentnog i opreznog vozača, a opasnu vožnju u Velikoj Britaniji tumače kao vožnju daleko ispod standarda kompetentnog i opreznog vozača. U to su uključeni slučajevi vožnje pod utjecajem alkohola i droga te nesreće zbog pretjerane brzine, obijesne vožnje ili nepažnje zbog korištenja mobitela u vožnji.
Zapamtite, ovi radikalni zakoni neće biti samo slovo na papiru. Britansko pravosuđe, naime, ne daje popuste! Prošle su godine 122 vozača osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne zbog toga što su opasnom vožnjom skrivila smrtne slučajeve u prometu, a 21 vozač osuđen je zbog nemarne vožnje i izazivanja prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. U budućnosti će kazne za takve vozače biti mnogo teže.