Aplikacija razljutila policiju: Javlja i vozačima u pijanom stanju kako zaobići kontrole

Policijska uprava New Yorka pokušava spriječiti Google, odnosno njegovu aplikaciju Waze, da vozačima javlja mjesta gdje su policijske kontrole

Policija primijećena ispred vas, uobičajena je fraza koja se čuje na navigacijskoj aplikaciji Waze. Aplikaciji se dodaju sadržaji u stvarnom vremenu od strane korisnika te je ovo samo jedno od nekoliko vrsta upozorenja poslanih vozačima o nadolazećim preprekama na ruti. Mnogi korisnici takve obavijesti vide kao bezopasan način da se izbjegne dobivanje kazne za prebrzu vožnju, ali neki koriste tu aplikaciju kako bi istaknuli policijske kontrolne točke, uključujući i one za prevenciju vožnje pod utjecajem alkohola i droga. Policijska uprava New Yorka (NYPD) to želi zaustaviti. Zato je NYPD pisao vlasniku Wazea, Googleu, u kojem traže prekid takve prakse i inzistira da se ukinu takve mogućnosti aplikacije te ističu da bi se takve mogućnosti trebale smatrati nezakonitima.
– Pojedinci koji postave mjesta kontrolnih točaka gdje se kontrolira vožnja u alkoholiziranom stanju mogu biti uključeni u kriminalno ponašanje jer bi takvi postupci mogli biti namjerni pokušaji sprječavanja ili narušavanja zakona i drugih relevantnih kaznenih i prometnih zakona – ističu u pismu zamjenik povjerenika NYPD-a za pravna pitanja i odvjetnica Ann P. Prunty.
– Objavljivanje takvih informacija za javnost je neodgovorno, jer služi samo kao pomoć pijanim i nesmotrenim vozačima da izbjegnu kontrolne točke i time potiču nesmotrenu vožnju. Otkrivanje lokacija kontrolnih točaka ugrožava te vozače, njihove putnike ali i svu širu javnost.
Prema dizajnu aplikacije, Waze nije izravno kriv jer aplikacija nema značajku koja izričito poziva korisnike da objave policijske kontrolne točke. Međutim, nakon odabira policijskih obavijesti, korisnici mogu dodati prilagođene pojedinosti o tome zašto je policija na tom mjestu. Waze također imam sličnu značajku za otkrivanje postavljenih kamera za prekomjernu brzinu. 
Širenje informacije da nešto postoji nije protivno zakonu. Na temelju izjave koju je dao Google tako će i ostati jer se slaže s tom konstatacijom i za sada nema namjeru  promijeniti aplikaciju.  Aplikacija služi za informiranje vozača o nadolazećim kamerama za brzinu te im omogućuje da budu oprezniji i da donose sigurnije odluke kad su na putu, napisao je u priopćenju Google, dodajući da je sigurnost ipak  od najveće važnosti.