VIDEO: Honda se sjetila velike obljetnice, legendarni NSX slavi 30 godina

Prije NSX-a mislilo se da uz supersportski automobil morate žrtvovati komfornu unutrašnjost i svakodnevnu uporabljivost. NSX je srušio te teze

New, Sportscar i nepoznatana varijabila ili Unknown World ili X. Tako je nastao akronim NSX, koji je već trideset godina simbol za jedan od najboljih sportskih automobila svih vremena. Ako ćemo biti iznimno maštoviti možemo NSX povezati i s Hrvatskom jer je kao ideja za orignalni dizajn poslužio naš nesuđeni lovačaki avion F-16. Tada, 1989. godine, 9. veljače, predstavljen je u Chicagu koncept, a već godinu dana kasnije počela je serijska proizvodnja modela koji je promijenio ideju supersportskih automobila.
– Prije NSX-a mislilo se da uz supersportski automobil morate žrtvovati komfornu unutrašnjost i svakodnevnu uporabljivost. NSX je srušio te teze i povisio ljestvicu za sve proizvođače supersportskih automobila – rekao je generalni menadžer Acure, Hondinog premium brenda, Jon Ikeda. NSX se u SAD-u prodavao kao Acura.
Honda NSX bio je prvi serijski automobil s aluminijskom šasijom, a za pogon je bio zadužen aluminijski 3,0 V6 motor sa 274 KS (1997. godine zamijenjen je s 3,2-litrenim V6 s 290 KS). Mjenjač je bio petbrzinski ručni ili automatski s četiri brzine, uz mogućnost sekvencijalnog mijenjanja brzina pomoću tipki na upravljaču. Prva Honda NSX postizala je 270 km/h i do 100 km/h joj je trebalo 5,9 sekundi. Gotovo poput samog automobila legendarne su i testne sesije u kojima je sudjelovao veliki F1 vozač Ayrton Senna. Kad je prvi put vozio NSX rekao je da mu se čini malo premekanim. Potom su se japanski inženjeri primili posla i dodatno učvrstili karoseriju. Kranji rezultat je fantastični NSX u kojem danas pišemo.
Honda je obilježila ovu obljetnicu prigodnim filmićem u kojem je stari NSX snimila s novi modelom, koji je na tržištu od 2016. godine.