Lexus je i dalje najpouzdanija marka automobila

Teslini automobili nisu uključeni u istraživanje jer u nekim američkim državama uzorak nije dovoljno velik, a u ostalim državama proizvođač je zabranio J.D. Poweru da kontaktira kupce

Istraživanje J.D. Power najbolji je dokaz pouzdanosti i kvalitete automobila, a upravo su objavljeni rezultati za američko tržište koji su obuhvatili modelsku godinu 2016. i veliku anketu na 32.952 vlasnika te korisnika vozila.  Procedura je jednostavna, ispitivači J.D. Powera zovu korisnike i pitaju ih jesu li imali problema s vozilom.
Već osmu godinu u nizu pobjednik je Toyotin luksuzni brend Lexus (106 problema na 100 vozila), a drugo mjesto dijele Porsche i Toyota (108 problema). Iza njih su Chevrolet i Buick. Ukupno gledajući, pouzdanost trogodišnjih automobila je porasla u odnosu na prošlogodišnje ispitivanje – i to 4 posto. Čak je 13 brendova napredovalo i ima manje problema, a 17 je nazadovalo i više je problema na njihovim automobilima. Posljednja mjesta u istraživanju drže Fiat, Land Rover i Volvo, svaki s više od 200 problema na 100 vozila. Najkvalitetniji automobil je Porsche 911.
Chrysler, koji je prošle godine bio posljednji, sad je marka koja je najviše napredovala (čak 65 problema manje na 100 vozila), a veliki napredak zabilježili su i Mini, Volkswagen, Jeep, Cadillac, Toyota, Audi i Mitsubishi. Zanimljivo, masovni brendovi pokazali su se pouzdanijima od premium marki.
– Proizvođači se muče sa sustavima poput glasovnih naredbi, mjenjačima i kvarovima akumulatora – rekli su u J.D. Poweru. Očigledno, što su automobili kompleksniji više je problema (a premium vozila definitivno imaju napredniju opremu).
Teslini automobili nisu uključeni u istraživanje jer u nekim američkim državama uzorak nije dovoljno velik, a u ostalim državama proizvođač je zabranio J.D. Poweru da kontaktira kupce. Zanimljivo!