Liječite se u snu: Protein koji se bori protiv bakterija potiče i spavanje

U testovima djelovanja nemurija na dvije vrste bakterija, protein je uništio bakterije u laboratorijskim posudama

Zaražene voćne mušice spavale su se više i preživjele su duže kada su im povećane razine nemurija. Protein koji se bori protiv mikroba pomaže kontrolirati koliko i kako duboko spavaju voćne mušice. To je dokaz da spavanje ubrzava oporavak od bolesti.
Imamo vrlo jasnu vezu između pospanosti i borbe protiv infekcije, kaže istraživač s Caltecha Grigorios Oikonomou. Takva veza je u više navrata najavljivana, ali nikada formalno nije pokazana, kaže Oikonomou, koji je suautor komentara o studiji.
Istraživači u laboratoriju, predvođeni s Amite Sehgal, na Medicinskoj školi Perelman Sveučilišta u Pennsylvaniji, otkrili su ovu činjenicu dok su tražili gene koji kontroliraju spavanje. Njezin tim je tražio bjelančevine koje bi, kad bi bile prekomjerno proizvedene, uzrokovale da voćne mušice Drosophila melanogaster spavaju više. Nakon što su kombinirali više od 8000 prekomjerno proizvedenih bjelančevina, istraživači su pronašli samo jednu koja je uspavljivala mušice. Istraživači su je nazvali nemuri, prema japanskoj riječi za spavanje.
Mušice s prekomjernom količinom tog proteina, proizvedene iz nemuri gena, spavale su više puta tijekom dana te su spavale više i dublje tijekom noći. Sehgalov tim otkrio je da je nemuri sličan ribljim proteinima poznatim kao antimikrobni peptidi, kratki proteini ili komadići proteina koji mogu ubiti mikrobe. U testovima djelovanja nemurija na dvije vrste bakterija, protein je uništio bakterije u laboratorijskim posudama i kad je bio prekomjerno proizveden pomogao je plodovima zaraženim bakterijama da prežive duže.
Mušice su lučile više nemurija ne samo kada su bile bolesne, nego i kad im je nedostajalo sna i kada su bile pod stresom. Spavanje pomaže u borbi protiv tih izazova, kaže Sehgal.
Dvostruka uloga ubijanja bakterija i pokretanja sna je nova za antimikrobne peptide, kaže Robert Hancock, mikrobiolog i imunolog na Sveučilištu British Columbia u Vancouveru. Ali nisam šokiran, kaže on, jer peptidi čine mnogo toga.
Peptidi pomažu u reguliranju rada imunološkog sustava radi obavljanja različitih zadataka. Moguće je, međutim, da sisavci, uključujući i ljude – imaju više od 100 antimikrobnih peptidnih gena – te mogu imati antimikrobne peptide koji induciraju spavanje tijekom bolesti –  ističe Hancock, te dodaje: Potaknuti životinju da zaspi i koncentrira sve svoje resurse na infekciju korisno je za obranu.