Još jedna žrtva Brexita: Honda zatvara tvornicu u Swindonu

U tom pogonu Honda sastavlja Civic s petera vrata te SUV CR-V, a većina automobila iz te tvornice završava na tržištu zemalja Europske unije

Britanci će zapamtiti Brexit kao trenutak kad su izglasali neovisnost od omražene Europske unije, ali vrlo brzo bi mogli promijeniti mišljenje i s nostalgijom gledati na veliku zajednicu država. Zbog čega? Medijska kuća Sky News izvijestila je da Honda planira zatvoriti svoju tvornicu u engleskom Swindonu 2021. godine. U tom pogonu Honda sastavlja Civic s petera vrata te SUV CR-V, a većina automobila iz te tvornice završava na tržištu zemalja Europske unije. Honda bi trebala tu odluku objaviti sutra, a njezin glasnogovornik zasad nije komentirao vijest. Sudbina 3500 radnika je, naravno, neizvjesna.
Podsjetimo, izlaskom iz Velike Britanije prijeti i Ford, koji ima dvije tvornice motora na otoku, a neizvjesna je sudbina drugih velikih proizvođača, poput Nissana. Kombinacija novih carinskih stopa i procedura čini proizvodnju u Velikoj Britaniji neatraktivnom mnogim kompanijama i to ne samo iz automobilskog sektora.