Europski parlament usvojio je završni izvještaj Direktive o autoosiguranjima: Još oštrije kontrole za vozače koji voze neosigurane automobile!

Europski političari propustili su regulirati bonus-malus sustav za građane koji iseljavaju iz jedne države EU u drugu

Reforma obveznog autoosiguranja dovršena je usvajanjem u Europskom parlamentu. Bilo je mnogo rasprave o prijedlogu europskih tijela, a nagađalo se da bi u sustav obveznog osiguranja mogla ući i vozila poput električnih bicikala i Segwaya, ali ništa od toga jer su EU političari procijenili da ta prometala ne mogu razviti visoku brzinu i nanijeti veliku štetu. Dakle, na njih se neće plaćati obvezno osiguranje.
Svakom državnom zakonodavstvu se preporučuje pooštravanje mjera protiv neosiguranih vozila, odnosno vozača koji upravljaju takvim automobilima, a jedna od njih je i uvođenje tehnologije za automatsko prepoznavanje tablica (koje će se uspoređivati s bazom podataka o osiguranim vozilima), ako ta tehnologija nije diskriminacijska u bilo kojem obliku. To će se odnositi i na vozače iz inozemstva koji ulaze na prostor druge države. Preporučuje se i vrijeme nakon kojeg se prikupljeni podaci moraju brisati. Također, u svim državama u kojima takav sustav ne postoji, predlaže se kompenzacija za sve žrtve nesreća čija su osiguranja propala ili su insolventna.
Europski parlament, međutim, propustio je učiniti ono što se čini očiglednim. Naime, odlučeno je da se ne priznaje bonus-malus sustav ako promijenite državu u kojoj živite i u drugoj državi registrirate automobil. Na primjer, odselite li u Njemačku tamošnji osiguravatelji neće vam priznati bonuse koje ste stekli u Hrvatskoj (ako godinama vozite bez nesreća…), a isto se odnosi i na malus sustav. Naravno, to će važiti i za sve građane iz drugih EU država koji usele u Hrvatsku.