Lamborghini: Održavat ćemo V12 motor, ali s Euro 7 normom stižu i nova pravila ponašanja

Postoji način da se 6,5-litreni V12 pripremi za Euro 7 normu, ali tad bi gubitak snage i performansi bio prevelik

Jedan od posljednjih V12 motora koji će biti u prodaji sigurno će biti onaj Lamborghinijev. Neodoljiva auditivna kakofonija tog spomenika inženjerstvu neće skoro zamrijeti, ali stvari nisu tako jednostavne. Govoreći za Wheels Magazine tehnički direktor Lamborghinija Maurizio Reggiani najavio je da će taj agregat s vremenom biti dorađivan kako bi ispunio sve kompleksnije ekološke Euro 6 propise, ali vrijeme ne ide u prilog jednom od posljednjih dinosaura automobilske industrije.
– Budućnost nosi Euro 7 normu, a onda se mijenjaju pravila igre. Bit će to između 2023. i 2025. godine. Postoji način da se naš V12 pripremi za Euro 7 normu, ali tad bi gubitak snage i performansi bio prevelik – objasnio je Reggiani.
V12 se ugrađuje u Aventador, ima obujam 6,5 litara i 700 KS pri 8250 o/min, odnosno 690 Nm okretnog momenta.
Reggiani je radio i s osnivačem tvrtke Ferrucciom Lamborghinijem pa se ga novinari pitali što bi se danas svidjelo ideologu i utemeljitelju tvrtke:
– Aventador! On je obožavao zvuk i perfekciju, a ni jedan drugi motor ne može biti tako perfektan kao V12. Ferrucciju su bili ključni motor i dizajn