Porsche će čekati s električnim hipersportskim automobilom! Dolazi za tri do četiri godine s dometom 1000 kilometara?

Porsche se povezao s američkim sveučilištem Stanford i zajednički pokušavaju naći rješenje za baterije s čvrstim elektrolitima

Posljednji Porscheov hipersportski autombil bio je 918 Spyder, čija je proizvodnja prestala 2015. godine. Nasljednik se očekuje, ali čekat ćemo ga još neko vrijeme, kao i ulazak Hrvatske u zonu eura (bilo to dobro ili loše…). Naime, u Porscheu se ne žure jer razmišljaju što učiniti. Postoje dvije opcije, električni ili hibridni pogon. Zasad ih kapacitet baterija ne oduševljava, ali to bi se moglo promijeniti za tri do četiri godine. Već smo pisali o tome da su mnoge tvrtke u potrazi za svetim gralom električne mobilnosti, rješenjem problema baterija s tzv. čvrstim elektrolitima. Nova tehnologija donijela bi mnogo veći doseg, ali zasad je najveća prepreka trajnost – te baterije ne mogu izdržati više od godinu i pol prije nego što ih morate zamijeniti, a to je prekratko.
Porsche se povezao s američkim sveučilištem Stanford i zajednički pokušavaju naći rješenje za baterije s čvrstim elektrolitima. Istraživanje pokazuje da bi s tim paketom automobili mogli prijeći oko 1000 kilometara, a zanimljiva je Porscheova najava da će izaći s hipersportskim automobilom za tri do četiri godine. Možda ćemo već tada imati novu tehnologiju. Vlasnik Porschea, Volkswagen, investirao je prošle godine 100 milijuna dolara u američku tvrtku QuantumScape, koja istražuje tu novu tehnologiju baterija i već sad su najave da bi one mogle ući u masovnu proizvodnju sredinom sljedećeg desetljeća. Oko 99 posto materijala u bateriji moglo bi se reciklirati.
Za kraj, za tri do četiri godine dolazi i hibridni Porsche 911, koji će biti moćniji od Turbo S modela. Uskoro će Porsche zadovoljiti električnu znatiželju Taycanom, kupeom s četvera vrata.