Amerikanci optužuju Kineze da im hakiraju ratnu mornaricu

Prošle godine su kineski hakeri od neidentificiranog izvođača ukrali važne podatke o programima pomorskog ratovanja američke mornarice

Unutarnja kontrola američke mornarice zaključila je da su ona i njezini različiti industrijski partneri pod cyber opsadom od strane kineskih hakera koji povećavaju vojne sposobnosti Pekinga, a istodobno umanjuju prednosti SAD-a. Kineski hakeri su u više navrata hakirali mornaricu, izvođače radova u segmentu obrane, pa čak i sveučilišta koja su partneri toj službi. Prema procjeni, upadi su brojni, a Kina je označena kao primarna hakerska prijetnja, dok su hakeri iz Rusije i Irana također istaknuti kao dio problema.

Tajnik mornarice Richard Spencer pokrenuo je inspekciju u listopadu, upozoravajući da napadi na njihove mreže nisu novi, ali pokušaji krađe kritičnih informacija se povećavaju kao i ozbiljnost i sofisticiranost.

– Moramo se odlučno ponašati kako bismo u potpunosti razumjeli prirodu tih napada i kako bi spriječiti daljnji gubitak vitalnih vojnih informacija – rekao je.

Prošle godine su kineski hakeri od neidentificiranog izvođača ukrali važne podatke o programima pomorskog ratovanja američke mornarice. Među ukradenim informacijama bili su planovi za nove nadzvučne protuzračne projektile, izvijestio je Washington Post u lipnju navodeći američke dužnosnike.

Prošlog tjedna, The Journal je izvijestio da su kineski hakeri označili  kao cilj više od dvadeset sveučilišta u SAD-u i drugdje u pokušaju krađe vojnih tajni, osobito onih koje se odnose na pomorsku tehnologiju. Na sve ove navode Kina je u više navrata poricala sudjelovanje u internetskim napadima protiv SAD-a ili drugih zemalja.