Kinezi kažnjavaju najkreativnije: Za prekršaj u prometu morate proći torturu dugim svjetlima

Ako vozite s dugim svjetlima u kineskom gradu Shenzenu ili vas uhvate da vozite s dugim svjetlima dok vam ususret dolaze drugi automobili, morate sjesti na posebnu fotelju ispred policijskog vozila i cijelu minutu gledati u njegova uključena duga svjetla

U nekim državama provedba reda ne podliježe kontroli oporbe ili građanskih udruga pa su i zakonodavci mnogo kreativniji – da tako kažemo. U kineskom gradu Shenzenu uvedena je 2014. godine jedinstvena kazna – ako vozite s uključenim dugim svjetlima u gradu ili vas uhvate da vozite s dugim svjetlima dok vam ususret dolaze drugi automobili, policija vas ima pravo zaustaviti i kazniti vas na licu mjesta s jednim negativnim bodom, platit ćete oko 300 kuna u yuanima, ali treća mjera je najzanimljivija – morate sjediti na posebnoj fotelji ispred policijskog vozila i gledati u njegova uključena svjetla. Nisu to obična svjetla, nego duga svjetla pa se može doista zaključiti oko za oko, dugo svjetlo za dugo svjetlo. Nakon svjetlosne kazne i privremenog sljepila vozačima sigurno nije do ponavljanja sličnih prometnih nestašluka. Tako Kinezi sprečavaju recidivizam.
Kad je 2014. godine mjera uvedena brzo je i povučena jer su se građani pobunili, ali sa su problemi s dugim svjetlima toliko eskalirali da je ova kazna ponovno uvedena i sad je svi pozdravljaju.
– Drugovi policajci, ova kazna nije u redu, ona nije humana. Ti vozači trebali bi gledati u duga svjetla pet minuta – objavio je na kineskoj društvenoj mreži Weibo jedan korisnik, a drugi je dodao:
– Ovu mjeru trebala bi uvesti cijela Kina.
S Kinezima nema šale!