BMW napušta seriju 3 GT: Nestat će i drugi modeli zbog ušteda!

Proizvođači automobila nisu supermarketi. Ne moraju prodavati sve što im padne na pamet - rekao je jedan njemački financijski analitičar

Legendarna replika iz filma Jerry Maguire: Show me the money je kamen temeljac svake industrije pa i one automobilske. BMW je prošlu godinu završio s padom operativne dobiti za 7.9 posto, a to je uvijek znak za uzbunu. Prvo su Bavarci sa svojim arhirivalima iz Mercedes-Benza dogovorili da će zajedno razvijati automobile, a sad je red došao i na prorjeđivanje modela, kojih je ionako previše. Kako sve to zvuči? Zamislite da se zagrle Sergio Ramos iz NK Real Madrid i Leo Messi iz NK Barcelona pa zapjevaju: Mi smo dečki kaj pijemo stoječki! Sklapaju se dosad nezamisliva partnerstva, ali velika je sila posrijedi, opstanak je u pitanju. Svi ulažu milijarde eura ili dolara u električne i autonomne automobile, a ne znaju kad će se naplatiti i hoće li se uopće naplatiti, odnosno je li sve to samo jedna velika rupa bez dna. Povećane carinske tarife na relaciji SAD-Kina te najava istih na relaciji SAD-Europa povećavaju neizvjesnost i odljev finacijskih sredstava.
Sljedeća u nizu BMW-ovih restrikcija je i napuštanje serije 3 Gran Tourismo. Unatoč solidnoj potražnji, BMW-u se ovaj čudan amalgam kompakta i limuzine ne isplati pa je odlučeno da s novom serijom 3 neće biti GT verzije. Najavljuje se da tu nije kraj reduciranju modela, ali u BMW-u zasad kriju gdje će još rezati.
– Proizvođači automobila nisu supermarketi. Ne moraju prodavati sve što im padne na pamet. Neki modeli nikome neće nedostajati – rekao je njemački financijski analitičar Juergen Piper, a mi bismo se mogli složiti s njim.