Zanimljivi podaci: Mladi vozači ne znaju osnove održavanja automobila?!

Čak 44 posto vozača u dobi od 18 do 24 godine ne zna provjeriti dubinu kanala guma, a vožnja s izlizanim gumama, odnosno preplitkim kanalima je kažnjiva i nadasve opasna

Mladost je uvijek ista pa vjerojatno nema velike razlike između Britanaca i Hrvata, ali možda i ima?! Uglavnom, britanska leasing kuća Select Car Leasing provela je istraživanje na velikom uzorku od 1200 ispitanika i došla do zanimljivih zaključaka. Čak 44 posto vozača u dobi od 18 do 24 godine ne zna provjeriti dubinu kanala guma, a vožnja s izlizanim gumama, odnosno preplitkim kanalima je kažnjiva i nadasve opasna. Za usporedbu, isti problem je prijavilo tek 11  posto vozača starijih od 65 godina. Čak 27 posto mladih vozača ne zna provjeriti tlak u gumama, što je opet sigurnosni problem, ali i preslabo napumpane gume mogu povećati potrošnju goriva. Isti postotak mladih vozača, njih 27 posto, ne zna provjeriti razinu ulja u motoru.

Naravno, u Velikoj Britaniji je životni standard mnogo viši nego u Lijepoj Našoj pa si mladi vozači vjerojatno mogu priuštiti automobil, ali ovo je i upozorenje mladim vozačima u Hrvatskoj. Informirajte se o osnovnim pregledima vozila – zbog sigurnosti u prometu, ali i zbog izbjegavanja nepotrebnih troškova.