Automobilski ključ za 250 tisuća eura? I to je moguće…

Cijene su dosad mogle rasti do 115 tisuća eura, ali pojavio se novi model. Posljednja izvedba Senturiona napravljena je od asteroida

Ljudima koji imaju neograničene izvore prihoda, rodili su se u domaćinstvu koje nema problema s novcem ili su bogati po nekoj drugoj osnovi, vjerojatno je dosadno. Njihov jednoličan život pokušavaju osvježiti manufakture poput britanskog Senturiona, proizvođača ekskluzivnih daljinskih ključeva za automobile. Ovaj uređaj u formi narukvice košta u osnovnoj izvedbi oko 19.000 eura i navodno je pravi ‘must have’ među imućnijim ljudima. Kupili su ga sultan od Bruneja, monegaški princ Albert, sprinter Usain Bolt, a 30 komada nabavio je nogometaš Chelseaja David Luiz kad je njegov klub osvojio naslov engleskog prvaka 2017. godine. Naravno, podijelio ih je suigračima. Ključevi su inače od titanija, a ubačen je i poneki dragulj, tek toliko da svjetlucaju i privlače pažnju. Cijene su dosad mogle rasti do 115 tisuća eura, ali pojavio se novi model.


Posljednja izvedba Senturiona napravljena je od asteroida i ukrašena je dijamantima. Cijena? Oko 250 tisuća eura za svaki od sedam primjeraka koji će složiti. Inače, svaki ključ izrađuje se ručno, oko 70 sati i može se sinkronizirati s bilo kojim Ferrarijem, Lamborghinijem, Bugattijem… Zamislite paradoks: kupiti ovaj najskuplji model i njime, primjerice, otvarati rabljenu Škodu Fabiju čija je cijena na tržištu oko 5000 eura?! Neka nam oproste svi vlasnici, ali ovaj ključ je doista jedna od besmislenijih stvari, dvojbene estetike.