Nekoliko kratkih vijesti: BMW štedi, Clio prelazi na Microsoft, Teslina tvornica stvara ranjenike, a Vijetnamci hakiraju

Autoindustriji dolaze teška vremena, a bavarski div ih planira dočekati uštedama u vrijednosti 12 milijardi eura

BMW najavljuje teška vremena za autoindustriju! U svojim planovima naglašava da će ovogodišnja zarada pasti daleko ispod razine ostvarene 2018. godine. Najavio je plan štednje u iznosu 12 milijardi eura. Moramo održati razinu profitabilnosti kako bismo ulagali u nove tehnologije, kažu u BMW-u. Jedna od mjera štednje je uvođenje digitalnih simulacija umjesto prototipova vozila u fazi testiranja novih automobila. E sad, kako će kompjuter u Munchenu simulirati polarnu hladnoću u švedskoj pustopoljini ili 45 stupnjeva na suncu u kombinaciji s pijeskom negdje u arapskom svijetu?! Električna vozila i autonomni automobili su ulagačka rupa bez dna, a i gospodarski trendovi u svijetu ne obećavaju rast prodaje automobila.


Dajte nam električne automobile!

Nijemci hoće promjene, barem tako razmišljaju velike energetske tvrtke poput Eona i Vattenfalla te trgovački lanci Metro i njemačka podružnica Ikee. Oni u zajedničkom priopćenju traže od njemačke vlade da ubrza tranziciju na električne automobile. To će, kažu, ojačati borbu protiv zagađenja zraka u njemačkim gradovima te osigurati liderski položaj tamošnje autoindustrije.


Excel u automobilima? Sve je moguće

Renault Clio i Nissan Leaf prvi su automobili velikog automobilskog koncerna (Renault-Nissan-Mitsubishi), koji će dobiti Microsoft platformu infotainment sustava. S jedne strane to će navodno olakšati korisnicima uporabu svih opcija poput navigacije i servisa, a, s druge, omogućit će Nissanu i Renaultu da prate putne navike korisnika, odnosno prilagođavaju sve nove sigurnosne sustave. Na primjer, pomoću ovog softvera dobivat ćete poruke kad je vrijeme za servis, odnosno sustav će pratiti telemetriju vozila i obavještavati vas o mogućim problemima. Uz Microsoftov paket ide i napredna navigacija (predviđanje svjetala na semaforu i brojne druge usluge), a u budućnosti je predviđena ugradnja Office 365 paketa – kao da vam nije dosta posla u poduzeću pa ćete raditi Excel tablice u autu?!


‘Kreativci’ iz Azije

Tvrtka FireEye koja se bavi internetskom sigurnošću javila se s uzpozorenjem da vijetnamski hakeri, koje navodno podržava vlada, harače po internetu i pokušavaju ući na servere automobilskih proizvođača te skinuti vrijedne podatke o operativnom poslovanju. Kažu u FireEyeu da su vijetnamski hakeri jedni od najkreativnijih. Vijetnamska vlada zasad šuti, a što će i reći?


Rad, rad i samo rad

U kalifornijskom raju, Tesli, izvana je sve idealno, ali neki podaci su zabrinjavajući. Tri puta je 2018. godine porastao broj djelatnika na bolovanju zbog ozljeda na radu ili bolesti u odnosu na 2017. godinu. Kažu u Tesli da to ništa ne govori, a njima je jedino bitan broj smrtnih slučajeva, a dosad se još nitko nije oprostio sa životom u njihovim tvornicama. Neki prijašnji i sadašnji zaposlenici, pak, tvrde da je jedini prioritet tvrke produkcija što većeg broja automobila, a da prevencija ozljeda nije važna.