Policija ima uređaj s kojim može provjeriti jeste li u trenutku nesreće koristili mobitel

Institucije koje podržavaju tu mjeru naglašavaju da je u praksi gotovo nemoguće provesti zakonske odredbe o zabrani korištenja mobitela u vožnji

Trenutno je u tijeku ključna rasprava u Nevadi, američkoj saveznoj državi koja se sprema legalizirati uporabu jednog uređaja. On bi policiji omogućio da spajanjem na mobitel utvrdi je li vozač u trenutku prometne nesreće razgovarao, pisao poruke ili koristio internet. To je posljednji instrument borbe protiv distrakcija u vožnji, odnosno korištenja mobitela. Institucije koje podržavaju tu mjeru naglašavaju da je u praksi gotovo nemoguće provesti zakonske odredbe o zabrani korištenja mobitela u vožnji. Znate i sami, broj kažnjenih vozača tek je kap u moru onih koji svakodnevno čeprkaju po pametnim telefonima i voze. Statistički podaci su jasni, 2016. godine na američkim cestama poginulo je 444 ljudi koji su prije nesreće koristili mobitele.
Prođe li zakon u Nevadi, policija će imati mogućnost spojiti uređaj na pametni telefon i vidjeti je li vozač koristio Facebook, druge društvene mreže, pregledavao sadržaje na internetu… tijekom vožnje. Jedina zapreka uvođenju ove tehnologije je što mnoge udruge i stručnjaci vide tu inspekciju kao zadiranje u ljudska prava. Boje se da bi uređaji mogli prikupljati i neke privatne podatke. Proizvođač uređaja, izraleski Cellebrite, tvrdi da on samo detektira tip aktivnosti i vrijeme. U svakom slučaju, pratit ćemo razvoj ove priče koja bi mogla imati implikacije na promet u cijelom svijetu.