Fizičari su otkrili rotirajuće crne rupe koje mogu poslužiti kao portali za putovanje hipersvemirom

Znanstvenici kažu da je potrebno još istraživanja prije nego što budemo bili blizu uspješnog putovanja kroz crnu rupu ali kada budemo spremni, jedan od najsigurnijih prolaza može biti supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije

Crne rupe prekrivaju granicu između znanstvene fantastike i znanstvene činjenice. Što god se događa unutar crne rupe, možemo samo nagađati ali znanstvenici se slažu da, ako putujete dovoljno daleko u crnu rupu, gravitacija će na kraju postati toliko jaka da će ubiti sve na svom putu. No, sci-fi filmovi su bili optimističniji, prikazujući crne rupe kao portale kroz prostor i vrijeme ili pristupe drugim dimenzijama. Neki znanstvenici sada misle da su ljubitelji znanstvene fantastike možda ipak bili na pravom tragu.

Naime, u središtu svake crne rupe nalazi se točka beskonačne gustoće, koja se naziva singularnost. To je ono što crnim rupama daje jaku gravitacijsku privlačnost, a znanstvenici su desetljećima mislili da su singularnosti iste, tako da bi sve što je prošlo kroz horizont događaja bilo uništeno.

No to se sve promijenilo početkom devedesetih kada su različiti istraživački timovi u Kanadi i SAD-u otkrili drugu singularnost zvanu – singularnost masovne inflacije, koja još uvijek ima jaku gravitacijsku privlačnost, ali potencijalno vas ne bi ubila u procesu, što znači, možda bi preživjeli put kroz crnu rupu. Sada astronomi ipak znaju najbolje mjesto za testiranje teorije, a to je supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije, na Mliječnom putu, udaljenom 27.000 svjetlosnih godina.

Stoga je tim znanstvenika s UMass Dartmoutha i Georgia Gwinnett Collegea, umjesto tog putovanja, izveo računalne simulacije kako bi predvidjeli što će se dogoditi ako uspijemo doći do izolirane, rotirajuće crne rupe. Znanstvenici kažu da je potrebno još istraživanja prije nego što budemo bili blizu uspješnog putovanja kroz crnu rupu ali kada budemo spremni, jedan od najsigurnijih prolaza može biti supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije koja se zove Sagittarius (Strijelac) A *, a to bi mogla biti naša ulaznica za izlazak izvan Mliječnog puta.

Na kraju krajeva, crne rupe bi ipak mogle biti prikladne za putovanja u hipersvemiru.