Star Wars Archives: Taschenova luksuzna knjiga o tome kako je George Lucas stvorio svoj svemir

Taschenova knjiga nije jefitna, košta više od 1300 kuna, ali pruža dosad neviđeni umjetnički pogled na najpopularnija tri dijela serijala Ratova zvijezda

Iako vjerojatno možete napuniti cijelu knjižnicu s knjigama o serijalu Star Warsa, nova knjiga o Zvjezdanim ratovima nadmašit će sve, čak i fizički, jer je doslovno teška 6 kilograma. Knjiga sadrži opsežan pregled nastajanja serijala, referentne vodiče iza scene, službene biografije i još mnogo toga. Knjiga je puna detalja i  informacija o tome kako je George Lucas stvorio svoj svemir.  Novu masivnu knjigu tiskao je Taschen, izdavač umjetničkih knjiga, i svakako je vrijedi pročitati.

Autor je povjesničar filma Paul Duncan te nudi iscrpnu zbirku intervjua, slika, konceptualnih umjetničkih instalacija i skripti koji prikazuju tijek produkcije prvih triju filmova Star Warsa i nerijetko kompleksne razvojne procese koji su ih prethodili.

Duncan strukturira i objedinjuje stvaranje filmova i kroz usmenu povijest, uključujući intervjue s Georgeom Lucasom, konceptualnim umjetnikom Ralphom McQuarrieom, dizajnerom zvuka Benom Burttom i glumcima Markom Hamillom, Harrisonom Fordom i Carrie Fisher.

Čak i ako ste duboko upoznati s Ratovima zvijezda i poviješću filma, knjiga donosi mnogo novih detalja te uvelike proizlazi iz Lucasovih posljednjih intervjua, pružajući duboki uvid u način na koji su filmovi nastali. Duncan je rekao da je tri dana razgovarao s Lucasom i došao s neočekivanom poslasticom – njegovom željom da napokon kaže mnogo više nego dosad, i to ne samo o serijalu Star Warsa, već i o dva prethodna filma THX-1138 i Američkim grafitima.

Ono što je najzanimljivije u vezi s knjigom nisu samo priče iza kulisa – to su i djela konceptualne umjetnosti, slike iza kulisa i fotografije koje čine knjigu jednostavno ugodnom za čitanje, čak i ako ste gledali filmove desetke puta. Ovo je knjiga sa zapanjujućim opsegom koji naglašava najbolji dio univerzuma Ratova zvijezda – njegove nevjerojatne vizuale.

Nadamo se da ovo nije posljednja takva knjiga iz Taschena. Kako podnaslov – Epizode IV-VI, 1977-1983 – kaže, ovaj svezak pokriva samo prva tri snimljena filma franšize. 

Sve to dolazi po cijeni od 200 dolara, što znači da knjiga nije baš jeftina. Također, knjiga je masivna i teška skoro 6 kg pa kad je potpuno otvorena zauzima cijeli manji stol za kavu. Ako imate novca i prostor za takvu knjigu, to je djelo koje nagrađuje brojnim maštovitim prolascima kroz sve slike, intervjue i detalje o najbolja tri filma iz serijala Ratova zvijezda.