Kako privući autoindustriju? Sagradit ćemo tvornicu, ali neka nam grad kupi zemlju!

Ulagači žele gotova rješenja, odnosno sve zavrzlame sa zemljištem i sličnom birokracijom za njih rješavaju drugi

Evo jedne zanimljive priče iz Detroita da shvatite kako funkcionira automobilska industrija, odnosno što sve političari čine ne bi li je privukli. Mnogi gradovi i države spremni su učiniti sve što je potrebno samo da jednoga dana mogu vidjeti prve automobile kako silaze s proizvodnih traka u njihovom dvorištu. Dakle, Fiat Chrysler (FCA) je odlučio otvoriti novu tvornicu u Detroitu i uložiti oko 2.5 milijardi dolara u njezinu gradnju, ali i obnovu još jedne tvornice u Motor Cityju. Detroit, središte američke automobilske industrije, s oduševljenjem je prihvatio ovu odluku jer je to nakon 27 godina prva nova tvornica u gradu. FCA se želi širiti na parkiralište koje zauzima 32 hektara i u vlasništvu je američkih milijardera, obitelji Moroun, koji su se obogatili – trgovanjem nekretninama. Trenutno je na tom prostoru veliko parkiralište na kojem, uz plaćanje najma obitelji, FCA odlaže svoje nove automobile spremne za isporuku.
U Fiat Chrysleru su odlučili da se oni ne žele baviti pitanjem otkupa zemljišta za novu tvornicu nego su poručili gradskim ocima u Detroitu: molimo vas otkupite za nas ovo zemljište u paketu s ostalim poticajima za ulaganje u nove pogone – jer, znate, otvorit ćemo 4500 novih radnih mjesta. Gradonačelnik Mike Guggan sad je upregnuo sve snage da se nagodi s Morounima, a Detroit će sve to skupo platiti jer je nekretninska obitelj uložila u parkiralište 10 milijuna dolara, odnosno uredila ga je i uklonila jedan stari pogon. Naravno, tu je i porast vrijednosti zemljišta zbog interesa investitora. Gradonačelnik je dobio rok od Fiat Chryslera: do 27. travnja sve mora biti gotovo, odnosno sve mora biti čisto i mora početi gradnja tvornice, a on čini sve ne bi li tako i bilo. Spominje se isplata Morouna ili zamjena za neko drugo atraktivno zemljište. Dogovora će sigurno biti jer Grad neće propustiti priliku za oživljavanje Detroita, a i Morouni ne žele negativan publicitet.
No, svima bin nam trebala biti najzanimljivija i najpoučnija poruka Fiat Chryslera: mi želimo da to učinite! Tako funkcioniraju današnja ulaganja i tako se privlače ulagači – s gotovim rješenjima, odnosno sve zavrzlame sa zemljištem i sličnom birokracijom za njih rješavaju drugi i isporuče im parcelu s čistima papirima i potrebnim dozvolama, spremnu za gradnju.