Odlučeno je: Daimler i Geely dijele vlasništvo, Smart seli u Kinu i prelazi na električni pogon

Smart je dosad automobile proizvodio u Francuskoj te model ForFour u kooperaciji s Renaultom u tvornici u slovenskom Novom Mestu.

Daimler i kineski proizvođač automobila Geely postigli su dogovor: Smart postaje tvrtka u zajedničkom vlasništvu, proizvodnja svih modela seli u Kinu i svi modeli će biti električni. Pisali smo da Daimler ima problema sa Smartom, odnosno već godinama ga ne uspijeva učiniti profitabilnom markom. Sad se u cijelu priču uključio Geely, odnosno kineski milijarder Li Shufu, koji je vlasnik Volva, ali i 10 posto Daimlera.
Smart je dosad automobile proizvodio u Francuskoj te model ForFour u kooperaciji s Renaultom u tvornici u slovenskom Novom Mestu. Međutim, sad sve seli u Kinu, pogon koji će se tek sagraditi. S novim modelima Smarta, 2022. godine preselit će se i proizvodnja. U pripremi je i jedan novi automobil, koji će biti u klasi Renault Clija ili Volkswagen Pola, odnosno bit će veći od dosadašnjih modela. Mercedesov studio bit će odgovoran za dizajn svih novih Smartova, a Geely će ih opremati električnim motorima i baterijama. Dakle, svi Smartovi automobili za tri godine će u svijet iz Kine.