Kao u računalnoj igrici: Počelo je i daljinsko upravljanje automobilima!

Ako imate problem na cesti, moći ćete pozvati operatera u nekom dalekom uredu koji će preuzeti kontrolu nad vozilom i sigurno ga dovesti do odredišta

Fotografija operatera s upravljačem koju je poslao Designated Driver podsjeća na igraću konzolu. No, ovo nije PlayStation ili Xbox nego inovacija tvrtke iz Portlanda koja radi na sustavu daljinskog upravljanja automobilima. Dolazi vrijeme automatizacije prometa (osobito u Americi), a sad se pokrivaju svi aspekti ovog posla. Designated Driver radi na rješenjima za autonomna i konvencionalna vozila. Što to znači? U praksi, ako imate problem na cesti (na primjer, zdravstveni ili neki problem s autonomnim automobilom), moći ćete pozvati operatera u nekom dalekom uredu koji će preuzeti kontrolu nad vozilom i sigurno ga dovesti do odredišta.
– Autonomna vozila sama će procjenjivati kad im je potrebna ljudska pomoć. Pogotovo u nekim nepredviđenim situacijama kad, na primjer, dođu u blizinu radova na cesti s potpuno novom signalizacijom. Tada će poslati zahtjev za preuzimanjem kontrole, a naš operater će to učiniti za par sekundi – kazao je Walter Sullivan, glavni inženjer u Designated Driveru.
Sustav se, među ostalim, sastoji od šest ekrana pomoću kojih operater može pratiti promet. Inače, na daljinskom upravljanju automobilima rade još dvije tvrtke.
Designated Driver je promovirao svoju tehnologiju prije nekoliko dana. Lincoln MKZ opremljen svom potrebnom tehnologijom bio je u San Joseu, a njime je upravljao operater u 1000 km udaljenom Portlandu.