Promet u blizini škola: ‘U posljednje dvije godine jedan kamion i jedan terenac su probili ogradu…’

Primjećujemo da su vozači čestonervozni i nestrpljivi pa ne zaobilaze rotor, nego voze preko njega, čime ugrožavaju pješake i ostala vozila - kaže ravnateljica OŠ Pavleka Miškine Vesna Vrbanović Jančić

Napreduju li kultura vožnje i svijest o posebnoj pažnji prema djeci u prometu te voze li danas vozači u blizini osnovnih škola pažljivije nego prije 20 ili 30 godina, o tome su nam pričali ravnatelji dviju osnovnih škola iz Zagreba.

– U ovoj školi sam zaposlen nepunih 36 godina i kao jedan od starijih kolega, svjedok sam svih promjena koje se odnose na promet oko škole. Od područja s nekoliko malih obiteljskih kućica oko škole, vozila koja su prometovala pa i svih oblika prometne regulacije, razvojem Šestina su nastale situacije o kojima se nekada nije planski vodilo računa. Pristupna ulica je slijepa i dvosmjerna, ali svojom širinom ne zadovoljava potrebe za promet vrlo velikog broja vozila u jutarnje vrijeme. Uz to, do škole se nalazi i vrtić pa se gužve povećavaju, a ponekad i strpljenje roditelja smanjuje. Pažnju vozača, svakako okupiraju mala djeca i to ih navodi na povećani oprez, no unatrag 10 godina nema značajnijih promjena – kazao nam je to ravnatelj OŠ Šestine, Ljubomir Špiljar i dodao:

– Roditelji su višegodišnji korisnici ovih objekata i uglavnom znaju kako se treba ponašati u nastalim situacijama. Izostaje primjerenija vožnja na glavnoj prometnici koja je na neki način postala tranzicijska između zapadnog i istočnog dijela grada. Poželjna bi bila češća nazočnost prometne policije. Na toj su prometnici u posljednjih 10 godina postavljena 2 semafora, mjerač brzine, dopunjena je vertikalna i horizontalna signalizacija, ali vozači koji samo prolaze ovim područjem i koji ne dovode djecu u školu i vrtić su ti za koje se može reći da se slabije prilagođavaju situacijama kad djeca kreću u školu ili se vraćaju iz škole – zaključio je Špiljar.

OŠ Pavleka Miškine se nalazi na vrlo frekventnom mjestu, na uglu Ulice sv. Duh i Ulice Kuniščak, uz rotor. Promet je gust tijekom čitavog dana, a osobito u jutarnjoj i popodnevnoj špici u vrijeme odlaska na posao i povratka s posla. Osim gustog prometa, dodatna poteškoća su mnogi kamioni koji čitav dan voze uz školu preko Kuniščaka u Pivovaru.

– Također, dvije ulice prema školi se spuštaju nizbrdo pa vozači često jure, a onda naglo koče. U posljednje dvije godine jedan kamion i jedan terenac su probili školsku ogradu i sreća je što nitko nije nastradao – kazala nam je to ravnateljica OŠ Pavleka Miškine Vesna Vrbanović Jančić, te dodala kako mnogi vozači nemaju kulturu vožnje. Ne poštuju pješački prijelaz, voze brzo, koriste mobitele za vrijeme vožnje.

– Primjećujemo da su vozači često nervozni i nestrpljivi pa ne zaobilaze rotor, nego voze preko njega, čime ugrožavaju pješake i ostala vozila. Štošta se promijenilo u odnosu na prošla vremena. Prvo, danas je mnogo veći broj vozila nego prije. Ljudi općenito nemaju opću kulturu i način ophođenja kakav je bio nekad, a prometna kultura  zapravo proizlazi iz opće kulture koja podrazumijeva ljubaznost, pristojnost, uvažavanje, strpljenje…Tako da se i ponašanje vozača negativno promijenilo. Danas nije rijetkost da vozači u vožnji stanu nasred ulice, viču i psuju jedan na drugoga, a nerijetko bude i tučnjave. Možemo reći da danas postoje policijske akcije koje žele educirati vozače da paze na djecu, osobito na početku školske godine kad prvaši kreću u školu. Policija održava edukaciju za učenike za ponašanje u prometu  u petom razredu. I djeca uče o prometu i ponašanju u prometu u gradivu iz prirode i društva i tehničkoj kulturi. To je pohvalno, ali prema onome što se događa na cestama, to svakako nije dovoljno – zaključila je ravnateljica Vesna Vrbanović Jančić.