Surađuju Kuba i SAD: U Havani je otvoren restauratorski centar za očuvanje rada Ernesta Hemingwaya

Centar uključuje laboratorije i klimatizirani trezor. Kubanski Nacionalni savjet za kulturnu baštinu i Zaklada Finca Vigía prethodno su potpisali tri sporazuma o suradnji kako bi sačuvali i proširili književno nasljeđe velikog pisca

Na Kubi je otvoren restauratorski centar za očuvanje rada Ernesta Hemingwaya, u kojem se ističe i suradnje Kube sa SAD-om, iako su se bilateralni odnosi između starih neprijatelja iz vremena hladnog rata ponovno zahladili. Hemingway, koji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1954. godine, napisao je neka od svojih najpoznatijih djela tijekom 21 godine života u mjestu Finca Vigía na Lookout Farmu na periferiji Havane, gdje se sada nalazi muzej.Restauratorski centar izgradilo je Kubansko nacionalno vijeće za kulturnu baštinu i Zaklada Finca Vigía iz SAD-a, a nalazi se na imanju gdje je Hemingway živio. Kada se udružimo i kad radimo zajedno, možemo napraviti pozitivne i nevjerojatne stvari, rekao je Jim McGovern, američki kongresmen za Massachusetts na ceremoniji rezanja vrpce. McGovern je rekao i kako bi projekt bio mnogo lakši da se desetljećima nije odvijao američki trgovinski embargo.
Hemingway se 1939. preselio u Finca Vigía, samo godinu dana prije nego je objavljena knjiga Kome zvono zvoni, a na istom mjestu je napisao roman Starac i more za kojeg je Hemingway dobio Pulitzerovu nagradu 1953. godine. 
Napustio je Kubu 1960., godinu dana nakon kubanske revolucije i svega nekoliko mjeseci prije nego što se ubio u Idahu u 61. godini života. Pisac je na Kubi ostavio tisuće dokumenata, od rukopisa nekih njegovih djela do pisama, kao i fotografija i knjiga s bilješkama. Centar uključuje laboratorije i klimatizirani trezor. Kubanski Nacionalni savjet za kulturnu baštinu i Zaklada Finca Vigía prethodno su potpisali tri sporazuma o suradnji kako bi sačuvali i proširili književno nasljeđe velikog pisca.