Kontroverzan potez: Englezi s autocesta uklanjaju zaustavni trak!

Promet je mnogo protočniji na takozvanim pametnim autocestama, a u slučaju nesreće jedan prometni trak se odmah zatvara za brži prolaz hitnih službi

Inauguracijom takozvanih pametnih autocesta Engleske autoceste polako će ukidati zaustavni trak i pretvarati ga u još jedan trak za vožnju – kako bi ubrzali promet. Umjesto toga povećat će broj ugibališta na kojima će se moći zaustaviti vozači u posebnim slučajevima (kvar na vozilu, neki zdravstveni problem…). Do kraja godine stotine kilometara autocesta bit će pretvorene u ‘pametne autoceste’.

– Broj vozila, brzina i veličina su važni faktori u prometu. S uvođenjem ugibališta bit ćete zaštićeniji, odnosno neće se dogoditi da na zaustavni trak u punoj brzini skrenu automobili ili kamioni i tako ugroze vozača koji tamo stoji – rekao je Jim O’Sullivan, direktor Engleskih autocesta.Na autocestama u Engleskoj jedan od deset smrtnih slučajeva dogodi se na zaustavnom traku.

Kritičari ipak tvrde da je novi sustav mnogo opasniji i da je uključiti se u promet s ugibališta rizičnije, jer je brzina niža, a iza vas dolaze vozila koja voze mnogo brže. Svi vozači koji se uključuju iz zaustavnog traka stignu ubrzati.

Prve pametne autoceste uvedene su u Engleskoj 2006. godine. To su digitalizirani cestovni pravci s čestom digitalnom signalizacijom pa se po potrebi lakše otvaraju ili zatvaraju trakovi te mijenjaju ograničenja brzine. Promet je mnogo protočniji, a u slučaju nesreće jedan prometni trak se odmah zatvara za brži prolaz hitnih službi. Na dionicama na kojima su uvedena ‘pametna’ rješenja broj stradalih je prepolovljen.