Svijest o štetnosti ispuha benzinaca i dizelaša: 34 posto ispitanika misli da su sitne lebdeće čestice opasne!

Najzabrinutiji su bili mladi ispitanici u dobi od 14 do 24 godine - 42 posto njih to vidi kao veliki zdravstveni problem

Svijest o opasnim emisijama štetnih plinova u gradovima sve više dolazi do samih ljudi. U Njemačkoj je agacija Ipsos provela istraživanje o razmišljanjima građana, a tema su bile sitne lebdeće čestice i njihova opasnost za zdravlje. Ove čestice u najvećem su dijelu dio ispuha automobila i drugih vozila koje pogone motori s unutarnjim sagorijevanjem. Čak je 34 posto ispitanika priznalo da bi te čestice mogle biti veliki zdravstveni rizik za buduće generacije, a najzabrinutiji su bili mladi ispitanici u dobi od 14 do 24 godine – 42 posto njih to vidi kao veliki zdravstveni problem. Zanimljivo, ispitanici stariji od 65 godina su najskeptičniji, odnosno 29 posto razmišlja o sitnim lebdećim česticama kao o potencijalnom zdravstvenom problemu.
Što god mislili o svemu ovome, svijet se mijenja, a s njim i autoindustrija. Njemački proizvođači automobila koji su nekoć bili predvodnici u razvoju motora s unutarnjim sagorijevajanjem (i još uvijek su), sad se nose s mnogo težim izazovom – ostati relevantan u tehnološki potpuno drugačijoj igri s električnim pogonom i umreženim automobilima. Svijest javnosti u samoj Njemačkoj govori da je vrijeme za promjene.