BMW M1: Brzinski rekorder zaboravljen u štali sad je na prodaju!

Dvije godine nakon isporuke sportski vozač Harald Ertl ga je dobio u ruke i na automobilu napravio opsežnu preradu, koja je uključivala montažu dva KKK turbopunjača

BMW M1 je rijedak automobil, ali ovaj M1 je nešto posebno. Konstruiran je i isporučen kao ‘standardni’ superautomobil srednje klase 1979. godine. Dvije godine kasnije sportski vozač Harald Ertl ga je dobio u ruke i na automobilu napravio opsežnu preradu, koja je uključivala montažu dva KKK turbopunjača. Tako je snaga 3,5-litrenog šestcilindričnog motora povećana sa 276 KS na 415 KS.Automobil je razvijen u suradnji s British Petroleumom u nastojanju da se promovira njihov Autoplin proizvod, a cilj je bio probiti barijeru od 300 km/h. Ta je navodno i ostvareno 17. listopada 1981., ali ne postoje nikakvi službeni zapisi koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Ovaj rekorder bio je izgubljen gotovo 25 godina, ali sada je prvi put na tržištu od 1993. godine. Očekuje se da će na aukciji Coysa na Techno Classici u Essenu postići cijenu od čak 300.000 eura. – Ovo je nesumnjivo dio povijesti automobilizma i vjerojatno jedan od najrjeđih BMW-a koji nose značku M1 – rekao je Chris Routledge, direktor Coysa, kuće koja pronalazi i prodaje rijetke automobile i dodao:

– Vrijedan BMW-ov automobil je posljedica našeg neumornog detektivskog rada u svijetu klasičnih automobila koji je rezultirao pronalascima poput izgubljenog Ferrarija 250 GT.

Ovaj BMW pronađen je u jednoj štali, a novi vlasnik trebat će uložiti mnogo novca i truda da bi biolid sa sredje smještenim motorom vratio u prvobitno stanje.