Veliko poslovno kockanje: Do 2022. godine proizvođači će uložiti 255 milijardi dolara u električne automobile!

Ako prosječni automobil s motorom s unutarnjim sagorijevanjem danas košta 34.000 dolara, a samo baterije za jedno električno vozilu koštaju 35.000 dolara, onda je upitan tržišni potencijal

Vrijeme je će pokazati tko je bio u pravu, ali sve oštriji europski propisi i zov kineskog tržišta tjeraju većinu proizvođača automobila na ulaganja u električna vozila. Velika prilika ili velika propast – vrijeme će pokazati, ali doista ništa nije sigurno. Do 2022. godine proizvođači će uložiti 255 milijardi dolara u električna vozila, a mnogima od njih to će biti prevelik uteg ako se pokaže da su se precijenili.
U Toyoti ne žure i cijeli posao s električnim automobilima vide kao neprofitabilnu nišu: ako prosječni automobil s motorom s unutarnjim sagorijevanjem danas košta 34.000 dolara, a samo baterije za jedno električno vozilu koštaju 35.000 dolara, onda sve to nema previše smisla. U Volkswagenu, pak, mnogo ulažu u električne vozila i na primjeru Tesle grade i svoju filozofiju: ako je u samo par godina američka tvrtka krenula od nule i sad je četvrti proizvođač premium automobila u Americi, to tržište treba istražiti i na njemu pokušati ostvariti dobar rezultat – kažu u VW-u.
U Toyoti još naglašavaju: Nitko ne zarađuje na prodaji električnih automobila. Zbog svega toga, čeka nas najveće kockanje u povijesti autoindustrije.